Bas Wilberink

Kalkovens in Hasselt dit seizoen niet open voor publiek

Algemeen

HASSELT - De Kalkovens in Hasselt worden dit seizoen niet meer opengesteld voor publiek, vanwege de huidige corona-maatregelen. Dat laat het bestuur weten.

Vanaf 1 juni mogen musea, waaronder óók de Kalkovens, onder strikte voorwaarden en te nemen maatregelen voorzichtig aan weer open. "Het was voor het bestuur van de Stichting alle reden om zich in alle eerlijkheid de vraag te stellen of het realistisch zou zijn om bij de Kalkovens te voldoen aan de strenge voorwaarden die door de regering en het RIVM zijn opgesteld. Niet alleen aan de Kalkovens en het daarin gevestigde museum, maar óók aan eventuele bezoekers worden bijzondere maar tevens zeer begrijpelijke eisen gesteld. Zo mag men onder andere niet meer 'zomaar' binnenlopen, maar moet men zich vooraf telefonisch aanmelden."

In en rondom de Kalkovens moet de 1,5 meter-regel strikt in acht worden genomen. "Om nog maar niet te spreken over de hygiënische maatregelen die gelden. Resumerend zijn wij tot de conclusie gekomen dat het, mede gezien óók de samenstelling van onze (kwetsbare) vrijwilligers, onmogelijk is om op een verantwoorde en veilige manier de Kalkovens in het seizoen 2020 voor het publiek open te stellen. Het behoeft géén betoog dat wij het genomen besluit betreuren, maar het waarborgen van de gezondheid én veiligheid van een ieder persoonlijk gaat - uiteraard - boven alles."

Het had een seizoen moeten worden waarin Stichting Kalkovens Hasselt haar 25-jarig jubileum zou hebben gevierd. "Het bestuur spreekt de wens uit dat de huidige omstandigheden in verband met het coronavirus een positieve wending krijgen, zodat er de komende winter en een stukje van het voorjaar 2021 gewerkt kan worden aan een meer museale uitstraling van het Kalkovencomplex. En dat jubileum hopen we volgend jaar alsnog te vieren."