Bas Wilberink

Bilder: 'Geen nieuwe besmettingen en overlijdensgevallen'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder bracht maandagavond goed nieuws op ZwartewaterFM. Sinds zijn vorige corona-update afgelopen donderdag, toen hij meldde dat twee inwoners (uit Genemuiden) waren overleden aan de gevolgen van het virus, zijn er geen nieuwe besmettingen en overlijdensgevallen gemeld.

“De cijfers zijn gunstig en we zijn blij met het feit dat er geen negatieve berichten te melden zijn”, sprak hij. “Ook de verzorgingstehuizen zijn allemaal officieel coronavrij.”

Jubilea
De burgervader vertelde daarnaast dat hij weer jubilerende echtparen en jarigen met een hoge leeftijd gaat bezoeken. Dat was iets dat hij sinds medio maart niet meer heeft kunnen doen. “Het is iets dat ik altijd met dankbaarheid heb gedaan en wat ik in de afgelopen periode nadrukkelijk hebt gemist. Er gloort nu wat licht aan de horizon. Het mag weer onder bepaalde omstandigheden. Ik heb met het secretariaat afgesproken dat wij weer afspraken gaan maken. Het kan niet altijd onder alle omstandigheden. Niet iedereen woont op een plek waar ik naar binnen mag. Daar moet naar worden gekeken.”

Ook naar mensen die Bilder de afgelopen maanden niet heeft kunnen bezoeken, gaat hij desgewenst de komende tijd nog toe. Hij gaf aan dat bij al deze bezoeken de regels in acht moeten worden genomen. “Ik ga er heen om te feliciteren, maar waar dat altijd was met het geven van handen, is dat nu anders. Het gaat ook niet zozeer om de handdruk, of om welk gebaar dan ook, maar om dat je even bij elkaar kunt zijn en een gesprek kunt voeren. Die mogelijkheid is er gelukkig.”

Lintjesregen
Daarnaast kwam de Lintjesregen in april ter sprake tijdens het gesprek op ZwartewaterFM. De burgemeester meldde dat de lintjes op 2 en 3 juli alsnog worden uitgereikt aan de zes gedecoreerden. “Het was tamelijk bizar dat ik mensen dit jaar moest bellen om te vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om ze koninklijk te onderscheiden. Terwijl mensen anders altijd met een smoes naar het gemeentehuis werden gelokt en daar werden overvallen door het feit dat ze een koninklijke onderscheiding kregen. Dat is dit jaar niet geweest.”

Maar de lintjes worden binnenkort dus alsnog uitgereikt. Hoewel de burgemeester deze niet mag opspelden, vanwege de 1,5 meter afstandsregel. Gekeken wordt nog hoe en waar de verschillende uitreikingen plaatsvinden, wellicht bij mensen thuis of op andere locaties.

Horeca
Over de heropende horeca zei Bilder dat dat goed is verlopen in Zwartewaterland. “Over de horeca kan ik alleen maar positief zijn. Daar wordt netjes volgens de regels gewerkt. Dat is mijn eigen waarneming, maar ook van de boa’s en politie zijn de berichten allemaal positief over hoe de horeca zich in deze gemeente opstelt.”

Hoewel het weer wel tegenwerkte de afgelopen week. Bilder: “Ik hoop dat we ook nog wat zonnige dagen krijgen, zodat mensen weer kunnen genieten van het leven buiten. Als ze dan de gelegenheid hebben, kunnen ze natuurlijk ook op het terras zitten. Ik hoop dat we dat meemaken en dat de horeca op die manier ook in staat is om toch wat van de grote schade die ze hebben geleden in te lopen.”