Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: 'Even wat anders dan corona'

Algemeen

Wat hebben we toch een diverse gemeente. Vanuit vroeger al een handelsomgeving. De zeevaarders die bevoorraad werden vanaf de haven van Zwartsluis en heden ten dage nog de toeristisch attractieve voortuin van de Weerribben en rust voor je naar Giethoorn gaat. Hasselt als Hanzestad met zijn historisch centrum, de grachten en een geweldig stadspark. En uiteraard Genemuiden met hun industrie en tapijt en de kop van de haven.

Niet voor niks gaf de provincie het predikaat TOPWERKLOCATIE. Het rijke verenigingsleven en de zorg om elkaar en heel veel vrijwilligers. Kortom een gemeente waar je graag verblijft en woont en waar je trots op mag zijn. Maar blijft dat zo?
De provincie vraagt aan alle gemeenten om een bod uit te brengen wat men denkt aan energiebesparende activiteiten te realiseren. Deze gemeente biedt 5 windmolens en 3 zonnevelden met nog extra de nodige zonnepanelen op de daken van particulieren en bedrijven. En waarom? Omdat we als Nederland weer eens het beste jongetje van Europa willen zijn, en in 2030 al willen voldoen aan de gestelde norm voor 2050.

Moet u zich voorstellen hoe het landschap er uit gaat zien met 5 windmolens in de skyline. Niets doen is overigens geen optie, want dan krijg je het toebedeeld. Maar moet u zich eens indenken dat alle vergaderingen, procedures en discussies en de tijd die dat vergt en de ergernis die het met zich mee brengt, omgebogen zou worden naar positieve energie. En dan doel ik op datgene waar Nederland het sterkst van de wereld in is, namelijk innovatie. Benut de tijd en het geld in een denktank om iets anders te bedenken dan deze windmolens. Waterstof is al voorbij gekomen, maar ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn een nog grotere uitvinding te doen.

Over minimaal tien jaar gaan we over op een andere energiebron dan gas. Als het aan het kabinet ligt tenminste. En wie betaalt dat? Wie vervangt uw apparatuur en aansluiting? Er wordt geroepen: kostenneutraal. Ik heb zo mijn bedenkingen. Waarom een haast van 20 jaar. Gun het de tijd om met andere oplossingen te komen.

Ik ben misschien een roepende in de woestijn, maar blijf het iedere keer proberen. Is de druk van onze milieubeweging in Nederland zo groot? De tijd zal het leren, voorlopig geniet ik nog maar van Zwartewaterland.

John Smits
Fractievoorzitter VVD