Enrico Kolk

Tom Kisjes zoekt naar samenwerking met jongeren

Algemeen

(door Enrico Kolk)
ZWARTEWATERLAND - Dat Tom Kisjes voor een tijdje de enige jongerenwerker in de gemeente is, brengt hem niet van z’n à propos. “Het ligt hier nu toch een beetje stil”, zegt hij, doelend op de vakantie.

Het zat er al een tijdje aan te komen dat zijn collega’s, Emil Woltinge en Myrthe Lugtmeier, uit Zwartewaterland zouden vertrekken. “Myrthe gaat na tien jaar hier nu in haar eigen gemeente Meppel aan de slag”, vertelt Kisjes. “En Emil zat in twee gemeenten, dat was gezien de reistijd en de verdeling dat niet praktisch.”

Er is nu in Zwartewaterland een vacature uitgezet. “Ik heb wel ervaring”, legt Kisjes uit. “Maar ik weet niet hoe het bij de gemeente allemaal werkt. Dus iemand met ervaring, dat zou handig kunnen zijn. Maar een jonge persoon naast me met dezelfde ideeën voor jongeren, dat kan ook mooi zijn.”

Inmiddels is Kisjes, ooit begonnen als stagiair, alweer een tijdje jongerenwerker. “We merkten dat het met corona lastiger werd, online werkte het net wel/net niet”, blikt hij terug op de afgelopen tijd. Inmiddels gaat hij ook weer naar de jongeren toe. “In Genemuiden en Hasselt moet ik nog wel contacten krijgen”, zegt de Sluziger. “Ik ben nu jongeren aan het leren kennen, dat kan mooi bij het water bijvoorbeeld. Er zijn dan wel jongeren waarmee je gesprekken kunt voeren. Dan vraag je ook waar ze ‘s avonds zijn en dat zorgt er weer voor dat je vindplekken ontdekt.”

Nu het jeugdwerk min of meer weer vanaf de grond gaat opstarten, is er de kans om nieuwe dingen te gaan doen, zegt Kisjes. “Ik heb er wel heel veel zin in.” Het Grote Gat ligt er verlaten bij, wijst hij op een plek in zijn woonplaats. “Als jongeren vinden dat dat aangepakt moet worden, dan kunnen we dat samen doen. En zoiets kan natuurlijk ook in Hasselt en Genemuiden.”

Hij is vooral op zoek naar input vanuit de jongeren. Voorbeeld daarvan is de pannakooi die nu bij de soos in Zwartsluis staat. “Die hebben we samen met jongeren opgebouwd.” Ideeën zijn er genoeg, denkt Kisjes. Jongeren kunnen die op verschillende manieren kwijt bij hem. Kisjes is te bereiken via 06-33350627 en t.kisjes@welzijnmw.nl.