Klasien Hoekman (links) en Jan Heutink in gesprek aan een van de nieuwe tafels voor de zolder.
Klasien Hoekman (links) en Jan Heutink in gesprek aan een van de nieuwe tafels voor de zolder. Enrico Kolk

’t Olde Staduus begint op te starten: ‘we hebben best wat van corona meebeleefd’

Algemeen

(door Enrico Kolk)
GENEMUIDEN - Het begon al bij NL Doet in ’t Olde Staduus. Dat stond gepland voor vrijdag 13 en zaterdag 14 maart. “Maar ik had er ’s woensdags al geen goed gevoel bij”, vertelt beheerder Klasien Hoekman. “We hebben toen overleg gehad met het bestuur en besloten om het af te gelasten.” Dat bleek nog maar het begin.

Een dag later werd ook landelijk NL Doet afgelast. Op 12 maart kondigde minister-president Mark Rutte strenge maatregelen af om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ’t Olde Staduus was hem al een dag voor. Niet geheel onterecht, zo bleek.

Het virus waarde ook rond onder de vrijwilligers van ’t Olde Staduus. Jan Heutink, mede-beheerder, kreeg al vrij snel zelf het coronavirus. “Ik ben twee weken ziek geweest en ik heb twee weken in quarantaine gezeten”, zegt hij.

Siem van Dalfsen, gewaardeerde medewerker in ’t Olde Staduus, raakte ook besmet met het virus. Hij overleed binnen enkele dagen. “We konden geen afscheid nemen van Siem”, blikt Hoekman terug op de tijd dat Van Dalfsen overleed. “Hij deed hier een aantal dingen, inventarisatie bijvoorbeeld. Dat kom je nu weer tegen, hij wordt gemist.” Van Dalfsen was geliefd onder de vrijwilligers. “We brachten hem naar huis, dat stond dan in de agenda”, vertelt Hoekman met een glimlach. “En hij was altijd goed te spreken”, vult Heutink aan.

Ook voormalig bode Egbert Schaapman overleed. “Het ging maar door”, zegt Heutink. “Dus we hebben er best wat van meebeleefd.”
’t Olde Staduus besloot om niet volledig te sluiten. “Elke dag was er een bode verantwoordelijk voor het gebouw”, legt Hoekman uit. “We hadden geen lichten aan, maar er was wel iemand die de boel in de gaten hield.” Ook klein onderhoud kon in die tijd daarom doorgang vinden.

Juist toen, want de gebruikers van het gebouw, zoals Philadelphia, kwamen niet meer. “We hebben nu de deuren beneden geverfd”, vertelt Heutink. “Het was voor ons ook rustiger, maar het onderhoud blijft wel. Het onkruid blijft gewoon doorgroeien.”

Inmiddels worden sommige activiteiten alweer opgestart. Een politie-spreekuur heeft tot op heden nog niet weer plaatsgevonden, maar dat houdt ook verband met de vakanties. Philadelphia is inmiddels weer met haar medewerkers aanwezig in de kelder. “Maar die jongens zitten wel netjes op anderhalve meter afstand”, zegt Heutink.

De huwelijkssluitingen, waarvan er normaalgesproken veel plaatsvinden in ’t Olde Staduus, kwamen ook een tijdlang stil te liggen. “We hebben er weleens 65 in een jaar gehad”, zegt Hoekman. Inmiddels zijn er alweer twee paren in de echt verbonden in de trouwzaal. Dat brengt wel het nodige werk met zich mee. Er mogen doorgaans zo’n 30 mensen in de zaal, maar dat is afhankelijk van de gezinssamenstelling.

Inmiddels wordt diezelfde zaal ook alweer geboekt voor vergaderingen en cursussen. Veel van de stoelen zijn opgeslagen op de zolder van het gebouw, om de anderhalve meter afstand in de zaal te kunnen waarborgen.

Op de zolder worden doorgaans sportlessen gegeven, wat binnenkort ook weer kan beginnen. Wel heeft de zolder een opknapbeurt gekregen, die nog een vervolg krijgt. Er zijn nieuwe tafels en stoelen gekocht, zodat er in de toekomst wellicht ook feestjes gehouden kunnen worden op de zolder. “En dat is allemaal vrijwilligerswerk”, zegt Hoekman met gepaste trots. “Ik vind het fantastisch dat mensen hier zoveel bezig zijn als vrijwilliger.”

Niet alle vrijwilligers hebben zich alweer in het gebouw laten zien. “Sommigen durven dat niet, en dat begrijp ik wel”, zegt Hoekman. Ze doelt dan met name op het winkeltje, wat inmiddels wel weer geopend is. Ze verwacht dat ’t Olde Staduus in oktober weer volledig open zal zijn. “Maar dat is natuurlijk nog niet zeker.”