Afbeelding
Erik-Jan Berends

Provincie zet zich in voor voortbestaan kievitsbloem

Algemeen

REGIO - In het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Overijsselse Vecht is begonnen met de eerste werkzaamheden om de bijzondere natuur in het gebied te herstellen en te behouden. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “Van alle wilde kievitsbloemen in Nederland groeit ruim 95 procent hier in de uiterwaarden. De kievitsbloem is erg zeldzaam. Daarom werken we hier hard aan het voortbestaan van deze mooie bloem.”

Om de leefomstandigheden van de kievitsbloem te verbeteren, moeten de uiterwaarden van het Zwarte Water regelmatig overstromen. Bij een tijdelijke overstroming komt er een dun laagje voedselrijk slib op de kievitsbloemhooilanden te liggen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de bloem. De bodem mag niet verzuren en uitdrogen. Het verzuren is te voorkomen door de grondwaterstanden te verhogen. Daarnaast is het verhogen van de waterstand goed voor weide- en andere vogels.

Opzet

Omdat deze maatregelen van invloed zijn op agrarische bedrijfsvoering, zijn hierover afspraken gemaakt met de betreffende grondeigenaren om grond te kopen en te ruilen. Gronden van boeren in de uiterwaarden komen dichter bij de bedrijven te liggen. De opzet is zo zowel de situatie van de landbouw als de natuur te verbeteren.

Werkzaamheden

Om de uiterwaarden natter te maken, herstelt de Provincie poelen, sloten en kolken die zijn dichtgegroeid. Verder wordt een plas-dras zone aangelegd en worden watergangen gedempt. De Provincie brengt kleine waterhuishoudkundige kunstwerken aan (zoals klepduikers) en er komt meer beplanting. Deze werkzaamheden zijn eind september begonnen en worden uitgevoerd in opdracht van provincie Overijssel.

Nevengeul

Bij Genne-Overwater, het gebied ten zuiden van Hasselt, werken provincie en Rijkswaterstaat samen aan onder andere een nevengeul. Vrijkomende grond bij het ene project kan weer worden gebruikt in het andere project. Rijkswaterstaat is bezig met de onderzoeken die hiervoor nodig zijn. Waarschijnlijk beginnen deze werkzaamheden begin 2022.

Gevolgen

Het gebied is opgedeeld in tien verschillende deelgebieden. De deelgebieden volgen elkaar één voor één op qua werkzaamheden. Enkele deelgebieden zijn volgend jaar pas aan de beurt. Bij normale weersomstandigheden worden de werkzaamheden die dit jaar staan gepland eind november afgerond.

Overlast

De werkzaamheden in het gebied zijn relatief kleinschalig. Er zijn weinig machines tegelijkertijd aan het werk en het gaat in de meeste gebieden niet om grote hoeveelheden grondverzet. Eventuele overlast bestaat uit het lawaai van machines en grondtransport over de openbare weg. Waar werkzaamheden plaatsvinden, wordt dit vooraf gecommuniceerd naar bewoners.

Natura 2000

Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht is één van de 24 natuurgebieden in Overijssel die zijn aangewezen als Natura 2000-gebied vanwege de bijzondere natuur. Nu en de komende jaren is de Provincie er aan het werk om de natuur in deze gebieden sterker te maken en te herstellen.

De provincie Overijssel is opdrachtgever, maar doet dit samen met gemeente Zwartewaterland, gemeente Zwolle, Rijkswaterstaat, Landschap Overijssel, LTO-Noord, Staatsbosbeheer en het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Meer informatie over het Natura 2000-programma is te vinden op www.overijssel.nl/natura2000.