Dit is een stockfoto, dit zijn dus niet de mondkapjes die door de gemeente uitgedeeld worden.
Dit is een stockfoto, dit zijn dus niet de mondkapjes die door de gemeente uitgedeeld worden. Foto: Shutterstock

Gratis mondkapjes voor de minima

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Alle inwoners met een bijstandsuitkering en klanten van de voedselbank krijgen gratis mondkapjes van de gemeente Zwartewaterland. Dat gaat om ongeveer 250 huishoudens, die vier mondkapjes per gezin krijgen

“Zo’n mondkapje is toch weer een extra uitgave”, zegt wethouder Gerrit Knol. “Die drempel willen we wegnemen, zodat we samen het coronavirus zo effectief mogelijk bestrijden.” Sinds 13 oktober geldt het dringende advies om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Ook in het gemeentehuis, waar mondkapjes klaarliggen voor gasten. Mogelijk wordt het mondkapjesadvies halverwege deze maand al omgezet in een plicht. Ondertussen heeft de Tweede Kamer aan het kabinet gevraagd om samen met Voedselbank Nederland mondkapjes te verstrekken aan mensen met een smalle beurs.

Duizend mondkapjes

PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra vroeg het gemeentebestuur om dit in Zwartewaterland op te pakken. En dat gebeurt nu dus. “In totaal gaat het in onze gemeente om zo’n 200 huishoudens in de bijstand en een kleine vijftig huishoudens die bij de Voedselbank lopen”, zegt Knol. “Het kan zijn dat sommige gezinnen zo twee keer mondkapjes krijgen, maar dat geeft niet. Het gaat erom dat iedereen een mondkapje kan dragen. We gaan hier soepel mee om. Het doel is snel de pandemie uit de gemeente krijgen.”

In totaal verstrekt Zwartewaterland duizend mondkapjes, vier per gezin. “Het grootste deel versturen we met de lokale post. De rest komt in de voedselpakketten van de Voedselbank”, legt de wethouder uit. “De mondkapjes zijn wasbaar. Ze zijn dus duurzaam en kunnen vaker gedragen worden.” Volgende week vrijdag worden de eerste mondkapjes verstuurd. Ze zitten dan ook in de voedselpakketten. In beide gevallen gaat er een begeleidende brief van de gemeente mee, met daarbij een instructie hoe de mondkapjes gebruikt moeten worden.

Lokaal inkopen

De gemeente koopt de mondkapjes lokaal in. “Dat draagt weer bij aan de economie in onze gemeente en dat is weer goed voor onze gemeenschap als geheel”, besluit Knol. De PvdA in Zwartewaterland deed vorige maand de oproep. “We moeten mensen met een laag inkomen ondersteunen om, net als iedereen, zichzelf en anderen zoveel mogelijk te beschermen.”

Abonneer gratis

op de digitale krant