De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle.

Celstraf geëist voor verkrachting bij keet in Genemuiden

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Na een feest in een keet in Genemuiden zou een 21-jarige man zich vergrepen hebben aan een meisje. De man stond ook terecht voor een zware mishandeling op de Biestemerk in 2019. Hij hoorde donderdag 2 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen zich eisen.

“Het beste is dat we het gewoon vergeten’’, appt de 21-jarige L.R. naar de jonge vrouw die hem kort ervoor schreef dat hij haar na een feest in een keet verkracht heeft. Maar R. schreef haar ook dat hij zichzelf ‘wel wat aan kan doen’. Wat gebeurde er op die vroege zondagochtend 23 september 2018? De jonge vrouw was de avond ervoor naar de keet van de vader van R. gefietst in Genemuiden. Er was een groot feest met veel jongeren en zij en R. hadden gezoend. Toen ze in de vroege ochtenduren naar huis wilde, zag ze R. net op haar fiets wegrijden. Ze sprong achterop en R. stelde voor om te gaan ‘struken duken’, een lolletje waarbij vrienden ‘s nachts in struiken duiken. Na een duik zoenden ze, maar R. wilde meer. Hij trok haar broek los en ze hadden gemeenschap, tot verdriet van het meisje. 

Ze deed aangifte en hij ontkende de verkrachting. Dat hij ‘zichzelf wel wat aan wilde doen’ had meer te maken met het feit dat zijn leven toen overhoop lag door de vechtscheiding van zijn ouders, zei hij donderdag tegen de rechters. Uit onderzoek blijken er echter spermasporen van hem te zitten op de buitenkant van de slip van de vrouw. Hoe kan hij dat verklaren? Ook dat is gekomen door wat geflikflooi tijdens het zoenen in de keet, zei hij. De vrouw vond het lastig om aangifte te doen, bleek uit haar slachtofferverklaring. “Ik droomde vaak dat hij of een familielid van hem mij wat aan zou doen om dat ik aangifte had gedaan. Ik durfde ‘s nachts niet meer alleen over straat.”

R. stond donderdagmorgen ook terecht voor een zware mishandeling op de Biestemerk, het jaarlijkse feest in Genemuiden. Hij zou een jongen een kaakslag verkocht hebben nadat die onder meer een vriend ‘kankermoeder’ had toegesnauwd. Die jongen had juist zijn moeder verloren aan deze ziekte. “Zo, die had je verdiend”, zou R. gezegd hebben na de vuistslag. Het slachtoffer liep een kaakbreuk en meerdere gebroken tanden op. Maar dat is bij een vechtpartij ervoor gebeurd, zei R. Wie dat gedaan had, wist hij niet. De drie getuigen die hem zagen slaan, die liegen, zei hij. “Het zijn allemaal vriendjes van mekaar.”

Volgens de officier van justitie is er genoeg overtuigend bewijs voor beide feiten. Spermasporen passen niet bij wat geflikflooi in de keet, zei ze. “Meneer legt de schuld alleen maar bij anderen.” Advocaat Roel van Faassen vroeg de rechters ervoor te waken niet te zwaar te tillen aan die spermasporen. Ze zaten niet in de slip, maar alleen aan de buitenkant. Het kan heel goed de alternatieve verklaring van zijn cliënt ondersteunen.

Het vonnis volgt op 10 december.