Afbeelding
Eigen foto

‘We hadden gehoopt dat het zorgpersoneel wat lucht zou krijgen, maar dat zit er niet in’

Algemeen

ZWOLLE – “Er lijkt weliswaar licht aan het einde van de tunnel, maar we moeten erg alert blijven om zonder brokken het einde ook daadwerkelijk te bereiken”, vertelde burgemeester Peter Snijders, voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland woensdag. Op deze persconferentie over de coronacrisis was, evenals bij de landelijke, weinig positief nieuws te melden.

“We worden danig op de proef gesteld. Het virus heeft geen enkel mededogen. Het is van het grootste belang dat we de maatregelen in acht blijven nemen”, benadrukte Snijders. “Het beeld is niet positief”, zei ook GGD-directeur Rianne van den Berg. “Er is een stijging in het aantal testen, een stijging in het aantal besmettingen én een stijging in het percentage geteste mensen dat besmet is. Dat laatste is gestegen van 8.5 naar 10 procent. Een grote stijging is te zien bij jongeren, VO-leerlingen, in de leeftijd van tien tot twintig jaar. Zij raken besmet in clusters op scholen en in hun thuissituatie. Over het algemeen kan je zeggen dat de meeste besmettingen thuis ontstaan, op het werk, op scholen en bij verzorgings- en verpleeghuizen en de thuiszorg. De gemeenten Deventer en Raalte hadden de afgelopen week de meeste positieve meldingen.”

Publiekslijn

Het bron- en contactonderzoek is nu weer risico-gestuurd. Door de hogere druk, onderzoekt GGD IJsselland nu weer vooral risicovolle situaties. Van den Berg: “Verder is het heel druk op onze telefonische publieks- en proflijn. We merken dat er onder de bevolking veel onzekerheid en onrust heerst. Ook de continuïteit van de zorg blijft ernstig. De kans is groot dat het aantal IC-opnames gaat toenemen en het niveau van afgeschaalde zorg blijft. We hadden gehoopt dat het zorgpersoneel wat lucht zou krijgen deze periode, maar dat zit er niet in. Dat is zorgelijk.”

Vaccin

De beschikbaarheid van het vaccin is nu een kwestie van dagkoersen, volgens Van den Berg. “Het is afwachten wanneer dat nu precies beschikbaar komt. De keuze is om eerste zorgpersoneel, de thuiszorg en mensen werkzaam in de gehandicaptenzorg te vaccineren. De werkgevers moeten daar in eerste instantie voor zorgen; wij als GGD kijken naar een grote locatie. De kans is groot dat het vaccineren op een heel beperkt aantal locaties gaat gebeuren.”

Kerstborrels

Directeur Veiligheidsregio IJsselland Arjan Mengerink stelt tevreden vast dat het het afgelopen weekend betrekkelijk rustig was in de binnensteden. Hij hoopt wel dat bedrijven de komende weken afzien van feestjes en kerstborrels. “Als wij meldingen krijgen treden we op, ook waar overlast is. Al is het voor ons nog wel eens moeilijk vast te stellen of medewerkers al of niet noodzakelijk op het werk zijn.”

Jongeren

“Zo nodig, hebben we extra maatregelen achter de hand als het te druk wordt in de binnensteden”, vult Snijders aan. “We kunnen de bezoekersstromen gaan regelen of mogelijk tijdelijk stopzetten. De basis blijft: kom alleen naar de binnenstad als het nodig is en kom dan alleen.” Ook noemt hij dat de overheid probeert jongeren toch wat ruimte te bieden. “Veel mensen denken dat die regel voor tussen Kerst en Oud en Nieuw is, maar het geldt ook voor daarna. Het blijft wel lastig. De overheid wil graag iets doen, maar wel waarbij de maatregelen in acht worden genomen.”

De gemeente, politie en ook het Openbaar Ministerie maken momenteel verder afspraken over de jaarwisseling. Snijders: “We doen een beroep op de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Daarmee gaan we een eind komen. Als het echt nodig is, schalen we op. De jaarwisseling vieren we samen, in een goede sfeer, alleen beperkt in samenkomst.”