Afbeelding
Foto: Koen Mol

Genemuider bedrijf bouwt in België voor Duitse afvalverwerker

Algemeen

EVERGEM (B) – Wat hebben Duitsers, Belgen en Genemuidenaren met elkaar te maken? Wel, het Genemuider bedrijf Groothuis Bouwgroep leverde dinsdag in Evergem een sorteerinstallatie op, waar een Duits bedrijf PMD-afval (plastic, metaal, drinkkarton) recyclet.

Groothuis bouwde eerder al een soortgelijke installatie in Zwolle voor PreZero Recycling. “We hebben de bouw in België onder hele moeilijke omstandigheden geklaard. Daar kunnen we als team ontzettend trots op zijn”, zegt projectleider Anne Nicolai.

Nicolai is samen met uitvoerder Jan Bos ‘ontzettend trots’ op de betrokken medewerkers. “Als Nederlands bouwbedrijf in België werken voor een Duitse opdrachtgever is een niet alledaagse klus. Ondanks de taalbarrières hadden we allemaal de wil om elkaar te begrijpen. We werkten aan hetzelfde doel: een kwalitatief hoogwaardig gebouw opleveren binnen de afgesproken termijn. Met veel creativiteit en ongebruikelijke werkmethodes klaarden we die klus. We waren als team echt met een missie bezig. En die hebben we volbracht.”

Het bouwen van de installatie heeft een jaar geduurd. “Prachtig dat PreZero ons ook voor dit project benaderde”, zegt Nicolai over de klus. Groothuis Bouwgroep begon in december 2019 met de grondwerkzaamheden. Omdat het terrein voor een deel 1800 millimeter onder straatniveau lag, moest vijf hectare worden opgevuld met grondverbetering.

Dat moest gebeuren in een extreem natte periode. Het bleek niet het laatste obstakel, vertelt Nicolai. “Toen we in maart wilden beginnen met de betonwerkzaamheden, brak het coronavirus uit. We zochten in een onmogelijke tijd naar mogelijkheden en kregen het voor elkaar dat we toch begin april van start konden.”

Na het plaatsen van de staalconstructie op 6 mei ging het alsnog snel. Zeven maanden later kon Groothuis Bouwgroep met opdrachtgever PreZero en directievoerder/architect Rudi Coopman de oplevering doen van de aanleverhal, de machinehal van 4.300 vierkante meter, een balenopslag, de kantoren en een sociaal gebouw. Groothuis leverde in september al een deel van het complex op, zodat machinebouwer Stadler kon beginnen met de bouw van de hypermoderne sorteerinstallatie. PreZero neemt die begin 2021 in gebruik.

Nicolai kijkt met een goed gevoel terug op het project. “Dat komt omdat onze partners net als Groothuis Bouwgroep in oplossingen dachten en niet in problemen. Onze inzet ging verder. Samen ontzorgden we de klant. Ook in een tijd waarin de communicatie vooral via Teams verliep. Ondanks dat PreZero vanwege corona niet op de bouw kon komen, kregen we veel vertrouwen van onze opdrachtgever. Die heeft ons hele team grote complimenten geven voor de inzet.”