Na de koude, verfrissende duik namen de mannen snel een warme douche.
Na de koude, verfrissende duik namen de mannen snel een warme douche. Foto: Chloë Lau

Vijf koele kikkers nemen Nieuwjaarsduik in de Brouwersgracht

Algemeen

HASSELT – 4,7 graden was de temperatuur van het water in de Brouwersgracht op Nieuwjaarsdag. Het weerhield vijf Hasselters er niet van om in het water te springen: ze namen een Nieuwjaarsduik. Hun lichamen sloegen rood uit van de kou, maar dat mocht de pret niet deren.

“Het was wel erg leuk”, zegt Chloë Lau. Haar buurman aan de gracht kwam met het idee, diens zonen, een vriend daarvan en de man van Lau sloten zich aan bij het plan. Dat ontstond zo’n twee weken vantevoren, maar erg zeker was het niet. “Het was nog even afwachten omdat ze allemaal brak en moe waren”, lacht Lau. Rond 14.00 uur besloten de heren om het toch maar te gaan doen. Voor de zekerheid werd er een sup board opgeblazen. “Mochten ze dat nodig hebben, dan was er in elk geval een hulpstuk in de buurt. Maar niemand had ‘m nodig.” Twee springers besloten om er zelfs nog voor een tweede keer in te springen. “En daarna waren ze wel wakker.”

Het idee was om het nieuwe jaar mooi te beginnen na alle ellende van vorig jaar. De actie werd vooraf niet bekendgemaakt, maar trok toch wel wat bekijks. Een aantal buren kwam afgelopen op de vijf mannen die in zwembroek op straat verschenen. Dat zouden er volgens planning zes geweest zijn, maar een deelnemer haakte toch af. “Hij was te brak.” Of het springen volgend jaar weer gebeurt, dat is nog de vraag. “Ik hoop dat het een nieuwe traditie wordt.”