Jaap Visscher in de documentaire
Jaap Visscher in de documentaire Beeld: GGD IJsselland

‘Waarom niet eerder?’ vraagt Genemuidenaar Jaap Visscher in documentaire over zelfmoordpreventie

Algemeen

GENEMUIDEN – “Waarom niet eerder?” Die vraag stelt vertelt Jaap Visscher van de Hervormde gemeente Genemuiden in de documentaire van de GGD over zelfmoordpreventie. Die draagt ook de naam ‘Waarom niet eerder?’

Dat is ook wat Visscher zich afvraagt bij mensen die om hulp vragen. “Waarom ben je er niet eerder mee naar buiten gekomen? Ik druk alle mensen op het hart: kom ermee naar buiten.”

Hij krijgt als coördinator pastoraal team van de PKN Genemuiden regelmatig hulpvragen. “Je bent in eerste instantie geneigd om te denken: oké, deze vraag gaat mij als pastoraal werker boven de pet”, vertelt hij over wat er gebeurt als op iemand aanklopt met zelfmoordgedachten. “Hier heb je psychologie voor nodig, psychiatrie, neurologie, dat moet veel hoger opgeschaald worden”, beschrijft hij zijn reactie. “Maar toch doen wij dat niet. Je kunt er ook naast gaan staan. Wij blijven je vanuit de gemeente bezoeken.”

In de documentaire, vorige maand uitgezonden door de GGD IJsselland, komen nabestaanden, politieagenten, vrijwilligers en psychiaters aan het woord. Ook de Genemuider huisarts Rob Maas vertelt over zijn ervaringen.

“Als huisarts kom je heel veel geestelijke klachten tegen”, vertelt hij. “En neerslachtigheid en depressiviteit kom je tegen. Aan ons is dan de taak om door te vragen. Dus we vragen ook standaard naar doodsgedachten of gedachten om niet meer te willen leven. Dat kom je heel veel tegen.”

Toch worden de signalen niet altijd herkend. “In de snelheid van het werk, ga je er soms misschien ook aan voorbij. Als ik de cijfers hoor, dat de helft van de mensen de maand ervoor bij de huisarts is geweest: dan schrik daarvan. Dan denk ik: dat moet beter.”

Mensen durven het vaak niet te uiten. “Wat ik vaak hoor is dat mensen bang zijn dat het gedachten aanwakkert. Maar dat is niet zo, het haalt je uit het isolement. Je bent er niet meer alleen in”, legt Maas uit.

“Praat erover”, zegt Visscher. “Ga maar eens met anderen praten over het gevoel dat je eigenlijk niet zo meetelt. Dat zou weleens mee kunnen vallen.” Maas herkent het dat mensen dat niet doen. “Soms ben ik zelfs de eerste die het hoort. Toch geeft het vaak een stuk opluchting.”

De documentaire is hier te bekijken.

Enrico Kolk