Afbeelding

‘Veiligheidssnoei’ aan ‘groen cultureel erfgoed’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Superlatieven schieten tekort bij de gemeente. “We behouden een stuk groen cultureel erfgoed voor Zwartewaterland”, vindt wethouder Maarten Slingerland.

Vijftien monumentale bomen, waar hij op doelt, krijgen binnenkort een snoeibeurt, door de gemeente omschreven als ‘veiligheidssnoei’. “Dat is nodig om het dode hout te verwijderen zodat de bomen niet spontaan takken laten vallen”, laat de gemeente weten.

“We kiezen er bewust voor om de bomen te snoeien en niet te kappen. Met het goed snoeien van de monumentale bomen maken we de bomen veilig”, zegt Slingerland.

Van elke van de vijftien bomen is een onderzoeksrapportage gemaakt. Op basis hiervan worden de bomen gesnoeid of worden andere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. “Bij een aantal bomen moeten we drastischer te werk gaan om de boom voor de toekomst te behouden”, vertelt Slingerland. “Dit doen we bijvoorbeeld bij twee suikeresdoorns aan de Van Dedemlaan in Hasselt en een beuk op de begraafplaats in Zwartsluis. Dit heeft echter ook gevolgen voor het straatbeeld. Maar het is nodig om de boom weer veilig en gezond te maken.”

Een klein stukje ‘groen cultureel erfgoed’ gaat wel verloren. “De beuk aan de Wilhelminalaan in Hasselt heeft op twee plekken inrotting in de stam waardoor de boom minder stabiel is”, legt Slingerland uit. “Deze boom gaan we eerst qua stam terugzetten tot 5 meter hoogte. Na het broedseizoen gaan we de boom kappen. We plaatsen hier wel een nieuwe boom voor terug.”

Op www.zwartewaterland.nl staat om welke bomen het gaat en welke werkzaamheden worden uitgevoerd. 

Enrico Kolk