De Gaellemuniger kappers
De Gaellemuniger kappers Foto: Enrico Kolk

Kappers doen het licht aan voordat het uitgaat

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Met de actie #lichtvoordathetuitgaat schreeuwen kappers vanavond om hulp en aandacht. Ook verschillende kapsalons in Zwartewaterland doen mee, waaronder barbier Porem van Emma Bosma en kapsalon Janine van Petra Westra en kapsalon Double Boost in Genemuiden.

“We zijn 19 december dichtgegaan”, blikt Lisette Delmte van Double Boost terug. “En we hadden daarvoor al acht weken dichtgezeten, dus we hebben al 18 weken gemist. Dat is echt niet leuk. Er komt nagenoeg niks binnen.”

Ze begon samen met Elise van der Steeg uit hobby. “We zijn vakidioten, maar geen ondernemers. Als alles goed gaat, is dat prima te doen, maar op het moment dat je met dit soort omstandigheden te doen krijgt, niet meer. We moeten regelingen aanvragen waar we nog nooit van gehoord hebben.”

Ze zien met lede ogen aan hoe hun spaarbankrekening leegloopt. “We hebben vanaf december onze salarissen niet meer overgemaakt”, vertelt Delmte. “Maar we hebben het meest lieve personeel dat er is. We hebben ze de situatie uitgelegd en ze hebben toen zelf vrijwillig aangegeven dat ze de 30 procent die we niet vergoed krijgen tijdelijk inleveren.”

Dat zorgt ervoor dat de kapsalon langer dicht kan blijven. “Maar als we opengaan, dan moeten we de eerste maanden machtig hard werken.” Dat komt ook door de bonnen die zijn aangekocht. “We willen de klanten die ons steunen bedanken”, zegt Van der Steeg. “Dat je een waardebon kon kopen, die je kunt inleveren als we weer opengaan, is massaal gedaan.”

Meer hierover is woensdag te lezen in De Stadskoerier Extra.


Foto: Julia Bosma

Enrico Kolk