Dapperheidsdiploma’s zijn even op, maar worden straks ook weer in Genemuiden uitgedeeld

Algemeen

GENEMUIDEN - Omdat er wekelijks zo’n 2.000 kinderen en tieners uit de regio IJsselland worden getest, waaronder ook Zwartewaterlandse kinderen, heeft de GGD speciale kinderteststraten ingericht op verschillende testlocaties. Niet in Genemuiden, omdat dat een tijdelijke testlocatie is.

“Omdat de testlocatie in Genemuiden tijdelijk is en omdat we gebruik maken van de locatie van een ander bedrijf, hebben we hier niet een aparte kindertestlijn in kunnen richten”, legt een woordvoerder van de GGD uit. “Wel zijn ook hier de testers extra geïnstrueerd over het testen van kinderen en krijgen kinderen – zodra de drukker deze weer kan leveren, want ze zijn nu even op - een dapperheidsdiploma mee.”

De GGD vindt het belangrijk om kindvriendelijk te testen. Testcoördinator Esther Dijkerman: “Op alle locaties hebben we speciale kindertestlijnen ingericht met vrolijke stickers en voetstapjes die ze kunnen volgen. Een deel van onze testmedewerkers is speciaal getraind voor het testen van kinderen. Ze nemen extra de tijd en leggen nog meer uit wat ze gaan doen.”

Om kinderen te informeren hoe zo’n test verloopt, heeft GGD IJsselland een kort filmpje (zie hierboven) gemaakt. Hierin is Silke (7 jaar) te volgen, die zich liet testen op het coronavirus. “Kinderen vinden een coronatest vaak spannend. Als ouder is het goed om je kind voor te bereiden op de test. Bekijk samen het filmpje of vertel over andere kinderen die de test ook hebben gehad. We horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’”, zegt Dijkerman. Geteste kinderen krijgen, ook in Genemuiden, na afloop een dapperheidsdiploma mee naar huis, als die weer leverbaar zijn.

Vanaf 12 maart is het mogelijk om een testafspraak voor kinderen met klachten in te plannen via de landelijke afsprakenlijn: 0800-1202. Als een kind het spannend vindt of mensen met meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest willen worden, beveelt de GGD het telefonisch maken van een afspraak aan. “Dan wordt er een langere afspraak ingepland.”

Een afspraak maken voor een GGD-test in Genemuiden kan alleen via 038-3853020, tussen 8.30 en 17.00 uur. Mensen die bellen moeten daarbij vertellen dat ze in Zwartewaterland wonen en graag in de tijdelijke testlocatie in Genemuiden getest willen worden.

Enrico Kolk