Afbeelding

‘Je waant je in oorlogsgebied’, zegt John Smits over het vuurwerk in Zwartsluis

Algemeen

ZWARTSLUIS – “Je waant je in oorlogsgebied”, vindt VVD-fractievoorzitter John Smits over het vuurwerk dat in Zwartsluis wordt afgeschoten. “Het is niet om 18.00 uur ’s avonds, maar middenin de nacht.”

Hij stelde donderdagavond tijdens de raadsvergadering vragen over het onderwerp dat het dorp bezighoudt. Volgens Smits zijn de knallen ook in Hasselt en Genemuiden hoorbaar. Al in oktober vroeg hij aandacht voor het vuurwerk. “Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds aan de hand. En het is niet zo erg als er vuurwerk is, als het blijft bij het afschieten van een vuurpijltje. Maar het zijn knallen waarmee je je in oorlogsgebied waant.”

Hij vraagt wat het college van B&W hier tegen kan doen. “Het is een zaak die we buitengewoon serieus nemen”, reageert burgemeester Eddy Bilder, die zegt dat er veel aandacht aan wordt besteed. “Helaas nog zonder het gewenste resultaat.” Volgens hem levert niet alleen de politie stevige inzet, maar doen ook ‘mensen uit de samenleving van Zwartsluis’ dat. “Het is niet perspectiefloos.”

Vorige week dinsdag werd in de Kerkstraat nog een auto vernield, mogelijk vuurwerk dat in de omgeving van de auto af is gegaan. Hierdoor is een gat in de bumper ontstaan.

Margreet Bosma (CDA) roept het college op om voortvarend aan de slag te gaan met de kwestie.

Enrico Kolk