Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Oud-Genemuidenaar Joost wil een bijenbuffet maken

Algemeen

GENEMUIDEN – Een bijenbuffet. Dat is wat Joost van Beek, voormalig inwoner van Genemuiden, wil realiseren bij de doorsteek Fluitekruid – Koppel naast het voetbalveldje en de sloot in die plaats op Nationale Zaaidag, 22 april. “De biodiversiteit gaat me aan het hart”, vertelt hij.

En dat blijkt bij de verschillende plannen die de revue passeerden toen Rotterdammer Van Beek een tijdje bij zijn ouders doorbracht. “Ik ging elke elke dag wandelen en sporten en was veel in tuin bezig. Toen dacht ik ‘er kan hier wel wat meer gedaan worden voor biodiversiteit’.”

Van Beek maakte een wandelafspraak met wethouder Harrie Rietman en kwam later ook in contact met wethouder Maarten Slingerland. Een van de gedachten was het aanleggen van een voedselbos. “Dat kan door een groene corridor om Genemuiden aan te leggen en er ook eetbare soorten neer te zetten”, legt hij uit.

Best wel ambitieus, erkent hij. Misschien wel té. De gemeente start een pilotproject door een gebied anders te maaien. “En zo komt er meer biodiversiteit”, weet Van Beek. Om dat te versterken wil hij in een deel van het gebied bloemenmengsels inzaaien. Dat moet gebeuren op het stukje grond van 200 vierkante meter naast het voetbalveld bij de Eben-Haëzerschool, samen met kinderen van de school. “Die wil graag meedoen met twee klassen”, zegt hij. “En daaromheen komt er een bioloog in de klassen die voorlichting geeft over insecten.”

Het stukje grond wordt ingezaaid met een biologisch inheems bloemenmengsel. “Dan kunnen de bijen straks lekker snoepen, een bijenbuffet dus.” En dat is nodig ook, weet hij. “Bijen hebben het moeilijk, maar ze zijn onmisbaar in onze voedselketen: meer dan 70 procent van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. Hoog tijd om ze een handje te helpen dus.”

Sponsors

Van Beek is nog op zoek naar een aantal bedrijven die elk een bedrag van 350 euro willen sponsoren. “Daarvoor kunnen we zaad kopen, alle communicatie regelen, een bioloog inhuren en foto’s laten maken. Als er geld overblijft gaat dat naar The Pollinators, een organisatie die zich inzet voor biodiversiteit en cruciale bestuivers.”

Daar krijgen de bedrijven ook wat voor terug, legt hij uit. “Allereerst help je natuurlijk de bijen en geef je kinderen een onvergetelijke en leerzame ervaring. Je ontvangt ook 50 zakjes met biologisch bloemzaad om uit te delen aan je collega’s en klanten. We zetten je logo op het bordje dat bij het bijenbuffet komt te staan en waar mogelijk nemen we je mee in de communicatie.”

Het bijenbuffet is een initiatief van Joost van Beek en Klaas Jan Barneveld. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland en stichting The Pollinators. Bedrijven die mee willen werken, kunnen Van Beek mailen via javanbeek@gmail.com.

Enrico Kolk