Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Musicalgroep Hasselt schrijft eigen stuk over het verhaal van Lot

Algemeen

HASSELT - Musicalgroep Hasselt heeft een eigen stuk geschreven en gecomponeerd. Dat is inmiddels in vergevorderd stadium. De muziek is gecomponeerd, teksten en karakterrollen zijn geschreven. Zodra er weer veilig gezongen kan worden, start de groep met repeteren.

Het oorspronkelijke idee kwam van predikant Henk van Veldhuizen: wie was toch die vrouw van Lot? Van Veldhuizen en regisseur Carla Aalbers tekenen voor het verhaal van Onamé. Samen met masicus Harrie Poulssen vormen zij het creatieve team. Tientallen keren hebben zij op afstand aan tafel gezeten of online gewerkt

Onamé is een familiegeschiedenis die lichtjes gebaseerd is op het verhaal van Lot uit het Oude Testament. Een familie die te maken krijgt met vraagstukken en ontwikkelingen die ook vandaag de dag herkenbaar zijn. 

De titel Onamé staat voor de echtgenote van Lot, een vrouw die in de Bijbel geen naam had en over wie weinig bekend is. Deze vrouw-zonder-naam (in het Duits: Ohne Name) krijgt niet alleen een naam in de musical, maar ook een gezicht.

Poulssen componeerde de muziek. “Aansprekende liederen voor koor en solisten”, volgens de groep. Toneelspel, liederen en muziek vormen één geheel om het verhaal te vertellen aan het publiek. “Het is een eigentijdse stijl met arrangementen voor een live orkest.”

Voorjaar 2019 voerde Musicalgroep Hasselt in De Baak voor het eerst een Bijbelse musical uit. Die droeg de naam Ester en was driemaal uitverkocht. “Deelnemers en publiek waren zeer enthousiast.” 

Tijdens de repetities van de volgende productie Mozes, sloeg corona ongenadig hard toe. “Zingen en repeteren is tot op heden onmogelijk. In plaats van bij de pakken neer te zitten, is en wordt de tijd gebruikt om een eigen stuk te schrijven en te componeren.”

Organisatorische kartrekkers van de vorige musical vormen nu een regiegroep. Zij zorgen ervoor dat er binding blijft met de deelnemers. Met regelmaat worden zij tijdens online meetings geïnformeerd over de voortgang en de inhoud van de nieuwe musical. 

Onder voorbehoud wordt er een planning gemaakt wanneer het creatief team het stuk ‘live’ kan presenteren aan de leden. Als de veiligheid het toelaat, zou in september gestart kunnen worden met repeteren. Wanneer uitvoeringen mogelijk zijn, is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona.

Wie belangstelling heeft om mee te zingen, spelen of musiceren in deze musical, kan -informatie vragen bij: Juliette Prins 06-25553297