Afbeelding
Foto: WDODelta

Latex-lek in Hasselt: ook vandaag nog laboratoriumtesten

Algemeen

HASSELT - Een lek bij Condor Carpets in Hasselt houdt de gemoederen bij het waterschap bezig. “Boeren in de omgeving worden, uit voorzorg, verzocht om het vee de komende dagen niet te laten drinken uit het water waar een witte waas op zit”, roept het waterschap op.

Dat onderzoekt de kwaliteit van het water, nadat zondag latex in een sloot lekte. Condor Carpets kreeg die middag een melding binnen dat de sloten rondom het pand sterk vervuild bleken te zijn met vermoedelijk latex van de coating-afdeling. Meteen gingen alle alarmbellen af.

“Uit nazicht van onze beveiligingscamera’s bleek al snel dat er kortstondig (circa drie minuten) een lek geweest is in een van de latex-leidingen waarvan een restant in de normale afwatering gelekt is in plaats van de speciaal gefilterde afvoerputten”, schrijft het Hasselter bedrijf in een brief aan de omwonenden.

Condor Carpets schakelde het waterschap in en maakte melding bij de milieu-omgevingsdienst van de gemeente. “Zodat alle noodzakelijke partijen betrokken waren om de ernst van de situatie in te schatten en om een plan van aanpak te maken.”

Alle duikers en afwateringen zijn dichtgezet, zodat verdere verspreiding naar buitengebieden verder niet mogelijk zou zijn. “De overgrote meerderheid van de vervuiling heeft zich opgehoopt in de bergingsvijver op ons eigen terrein (die inmiddels is ingedamd)”, schrijft het bedrijf. “Echter bleek helaas een deel hiervan reeds doorgestroomd te zijn naar het buitengebied van de Masterbroekerpolder, waardoor ook hier (...) de gevolgen zichtbaar zijn.” 

Met de firma Kooiker uit Staphorst zette Condor Carpets een grootschalige schoonmaakactie opgezet. Het Staphorster bedrijf zoog ongeveer een miljoen liter water af. Dat is in dertien grote tankwagens op het terrein van het tapijtbedrijf opgeslagen voor zuivering in een van de lokale zuiveringsinstallaties.

Uit de eerste testen van het waterschap van zondag en maandag blijkt dat het oppervlaktewater niet schadelijk voor het milieu vervuild is. “Ondanks dit houden we de komende dagen wel een vinger aan de pols en checken we of de waterkwaliteit stabiel blijft,” vertelt handhaver Erik Foekens. Het waterschap en Condor Carpets werken, volgens het waterschap in goed overleg, samen aan het opruimen van dit incident.

Het Hasselter bedrijf legt in de brief ook uit waarom het water een witte waas krijgt. “Vanwege de grote hoeveelheid calcium carbonaat (krijt) in de gelekte latex ontstaat de witte kleur in het oppervlaktewater waardoor de omvang hiervan sterk uitvergroot wordt. Calcium carbonaat is een natuur-eigen stof en in die zin niet direct schadelijk voor het milieu.”

Ook is de latex zelf niet gevaarlijk. “Verder ontvingen we van de leverancier van onze latex het bericht dat het middel niet geclassificeerd is als gevaarlijke stof en zelfs is goedgekeurd voor direct contact met voedingsmiddelen.”

Inmiddels wordt het water zoveel mogelijk doorgespoeld en verdund. Daardoor herstelt het de komende dagen vanzelf weer, aldus het waterschap. “De agrariërs in de omgeving worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.”

Het waterschap gaat ook vandaag (dinsdag) nog door met het onderzoeken van het water in een laboratorium.

Enrico Kolk