Afbeelding
Foto: Erik Eenkhoorn

Molen De Zwaluw is weer geopend

Algemeen

HASSELT - Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepelen, zijn bezoekers op veel plekken weer welkom. Zo ook bij molen De Zwaluw in Hasselt. De molen is iedere zaterdag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

“Maandenlang was het stil rond de molen in Hasselt; geen enthousiaste kinderen die de molenaars bestoken met vragen als: hoe ging dat nu vroeger met het malen van het meel, of ik wil ook wel molenaar worden wat moet ik daar voor doen, is daar een opleiding voor? Want het is natuurlijk ontzettend stoer als je zelf een molen kunt laten draaien. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vragen die er gesteld worden aan de molenaars. Ze beantwoorden alle vragen graag”, aldus medewerkers van De Zwaluw.

De molenaars waren wel elke zaterdag aanwezig om de wieken te laten draaien en het nodige onderhoud te plegen want stilstand is achteruitgang bij een eeuwenoud monument, maar ze mistten het contact met de bezoekers, want die mochten niet komen. Nu kan het weer.

Met de laatste versoepelingen is het ook weer mogelijk om te trouwen in de molen. “Wat is er romantischer dan elkaar het jawoord te geven op zo’n historische locatie?”, vragen medewerkers zich af. “De molen wordt prachtig versierd zowel van binnen als van buiten en de met vlaggetjes versierde wieken draaien hun vrolijke rondjes.”

Na afloop van de plechtigheid komen op mysterieuze wijze de ringen op een kussen naar beneden, volgens de medewerkers. “Overbodig om te zeggen dat er schitterende foto’s gemaakt kunnen worden. Trouwen in de molen, een bijzondere gebeurtenis.”

Bij het bezoeken van de locaties moeten mensen zich wel aan de geldende regels houden. De molen is te bezoeken aan de Stenendijk in Hasselt.

Enrico Kolk