Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bever opnieuw gespot in het water bij de pont

Algemeen

GENEMUIDEN/ZWARTSLUIS - Al verschillende keren werd er bij de pont tussen Genemuiden en Zwartsluis een bever gespot. Vanmorgen liet zich weer zo’n dier zien.

De kans dat dat vaker gaat voorkomen, wordt steeds groter. In januari van dit jaar meldde Natuurmonumenten al dat de bever zich vestigde in de Wieden.  Boswachters van Natuurmonumenten vonden in De Wieden op meerdere plekken knaagsporen van bevers. De bever is een nieuwe bewoner in het gebied en is inmiddels ook met een camera vastgelegd. “Het lijkt erop dat een beverpaartje zich hier thuis voelt en zich aan het vestigen is. Een mooie ontwikkeling”, zei boswachter Ronald Messemaker destijds.

Met de komst van de bever heeft Natuurmonumenten er een ‘mede-natuurbeheerder’ bij. Lokaal brengt hij veranderingen aan in het landschap. “Bevers zorgen met hun geknaag voor verjonging van het bos. Als het bos in het territorium ‘op’ is, trekt een beverfamilie verder. Dan groeit het bos op de oude locatie weer aan.” 

Bevers zijn echte waterdieren, verder dan tien meter gaan ze meestal niet de wal op. Messemaker sloot echtr niet uit dat ze een enkele keer langs de waterkant beginnen te knagen aan bomen in tuinen. “Die kun je eenvoudig beschermen met dik metaalgaas rond de stam of gaas langs de oever, zodat ze niet in je tuin komen.”

Enrico Kolk