Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Enige weg in Zwartewaterland met verkeerslichten is niet veilig genoeg, volgens de gemeente

Algemeen

HASSELT - De Vaartweg in Hasselt gaat in september een week lang volledig dicht. Een week later is de weg ’s avonds en ’s nachts afgesloten. De gemeente wil de weggebruikers meer attent maken op de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Ook is de weg toe aan groot onderhoud, volgens de gemeente. Begin september starten de werkzaamheden aan het weggedeelte vanaf de Zwartsluizerweg/Buiten de Venepoort tot en met de rotonde bij Om de Weede. De volledige klus duurt ongeveer vier weken. 

“Naast regulier onderhoud komen er snelheidsbeperkende maatregelen en een veiligere fietsoversteek”, meldt de gemeente. “In week 38 en 39 kunnen we forse verkeershinder, ook overdag, niet voorkomen. De Vaartweg is in week 38 overdag en ’s nachts in beide richtingen gestremd voor doorgaand verkeer. In week 39 geldt dit voor de avond- en nachtelijke uren.”

De Vaartweg ligt binnen de bebouwde kom waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur geldt. “Door toepassing van maatregelen zoals een gekleurde middenstreep, kleurvlakken, een visueel smallere rijbaan en snelheidsremmers wordt de verkeersdeelnemer erop geattendeerd dat hij of zij zich op een weg binnen de bebouwde kom begeeft en zijn rijgedrag hierop moet aanpassen.” 

Wethouder Maarten Slingerland is in zijn nopjes met de nieuwe vormgeving van de weg: “De Vaartweg is een belangrijke route voor zowel inwoners als doorgaand verkeer. Met de herinrichting van de Vaartweg zetten we een belangrijke stap voor een betere verkeersveiligheid. Met name overstekende fietsers profiteren hiervan.”

De fietsoversteek bij het Erfgenamenwegje gaat er anders uitzien. “Er komt een bredere middengeleider zodat fietsers zich veiliger op het middengedeelte kunnen opstellen”, volgens de gemeente. 

Die verwacht dat automobilisten daar ‘automatisch’ snelheid gaan minderen, doordat de fietsoversteek op een plateau komt. “Kleurverschil en markeringen op het wegdek attenderen de weggebruiker nog eens extra op de verkeerssituatie. Het fietspad naar de oversteek wordt comfortabeler door de helling wat uit te vlakken.” 

De verkeerslichten op de kruispunten blijven. De kruisingen en het begin van de zijstraten krijgen een nieuwe asfaltlaag. “Kruispuntvlakken in een geelbruine kleur attenderen de weggebruiker op de afwijkende verkeerssituatie.” Daarnaast worden de detectielussen voor de verkeerslichten in het wegdek vervangen. 

De rotonde bij de aansluiting naar Om de Weede krijgt een definitieve inrichting. Fietsers krijgen daar voorrang, deelt de gemeente mee. “Omdat de rotonde binnen de bebouwde kom ligt, komt er bij de aansluiting naar Om de Weede een voorrangsfietsoversteek in beide richtingen. Ook hier worden een definitieve deklaag, bebording en markeringen aangebracht.” 

De werkzaamheden staan gepland voor de weken 36 tot en met 39. “Er is veel aandacht voor het minimaliseren van de overlast. Dit houdt in dat er zoveel mogelijk ’s nachts gewerkt wordt. Bij bepaalde werkzaamheden en voor de veiligheid van de wegwerkers ontkomen we niet aan extra verkeershinder.” 

In week 38 is de Vaartweg, tussen de kruisingen met Zwartsluizerweg/Buiten de Venepoort en Telvorenstraat, in beide richtingen afgesloten, ook overdag. In week 39 is dit het geval voor het weggedeelte tussen Telvorenstraat en Zandvoortweg. Overdag is dit wegvak dan beperkt open; ’s avonds en ‘s nachts is doorgang in beide richtingen niet mogelijk. 

Voor doorgaand verkeer worden omleidingsroutes ingesteld. Die zijn nog niet bekend, maar de gemeente belooft er binnenkort meer duidelijkheid over te geven.

Meer informatie op www.zwartewaterland.nl/vaartweg

Enrico Kolk