Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Evert en Janna trouwden vlak na de oorlog en zijn nu al 75 jaar een echtpaar

Algemeen

GENEMUIDEN - De bruidegom, Evert (94), is in opperbeste stemming als burgemeester Eddy Bilder hem en zijn vrouw Janna (93) komt feliciteren met hun 75-jarig huwelijk. Hij spreekt nog vloeiend Maleis en is niet te beroerd om Bilder iets van die taal te leren.

Het was 4 oktober 1946 toen Eef en Janna in de echt verbonden werden. De bloemist stond die ochtend nog voor een praktisch probleem: er was geen auto om de bloemen uit Kampen te halen. Voor de (toen bijna) kersverse bruidegom bleek dat geen probleem. “Hij zei: dan haal ik ze toch zelf op met de fiets”, lacht zijn vrouw, 75 jaar later. “Ik moest hoor”, grapt hij terug.

Maar aldus geschiedde. Nog voor de huwelijksvoltrekking arriveerde Eef met een ongeschonden bruidsboeket weer in Genemuiden. “Er zat nog geen schrammetje op”, herinnert Janna zich.

De lichting jongens van ‘25-‘29 moest niet lang na de bruiloft op weg naar Indië. Maar liefst 80 jongemannen uit het toen 3.500 inwoners tellende Genemuiden moest vertrekken, waaronder Eef. Aan de drie jaren daar heeft hij zijn vloeiende beheersing van het Maleis overgehouden.

“Soms begint ‘ie zo Maleis te praten”, vertelt Janna. Maar daar heeft haar echtgenoot wel een verklaring voor: “Dan vertel ik iets dat ze niet mag weten.”

Zo houdt het echtpaar het al 75 jaar vol. “Hij heeft meer smoesjes dan dat ‘ie chagrijnig is”, vertelt zijn vrouw. “En zo ken ik hem wel.”

Met een bos bloemen van de gemeente en een pakket lekkernijen van de Commissaris van de Koning kwam burgemeester Bilder maandagmiddag op bezoek. Het paar ontving ook nog een brief van de koning.

Enrico Kolk