Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Waterplein Berkenlaan moet overlast voorkomen

Algemeen

ZWARTSLUIS - De gemeente gaat op de Berkenlaan een waterplein aanleggen. Dat moet voorkomen dat de omliggende straten te maken krijgen met wateroverlast. De maatregel staat gepland voor 2024.

Die informatie staat in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2022-2025, dat onlangs geaccordeerd werd door de gemeenteraad. In 2023 steekt de gemeente 20.000 euro in het vormgeven van de plannen. 

De daadwerkelijke uitvoering, in 2024, staat in de plannen genoteerd voor 250.000 euro. Het plein moet een combinatie worden van een grasveld met een speelveld/ontmoetingsplek.

In Nederland zijn al verschillende waterpleinen aangelegd. Het stationsplein in Zwolle, recent heringericht, is er een voorbeeld van. Daar stond onlangs een proefopstelling met infiltratiekratten, waarbij te zien was hoe het regenwater in het Stationsplein wordt opgevangen. Daar werd een grote tank water geleegd die in een grote waterkolk snel verdween. Ook die waterberging is gemaakt om de verwachte vaker voorkomende zware regenbuien beter te kunnen opvangen.

Enrico Kolk