Afbeelding
Foto: Aangeleverd

ChristenUnie wil ‘gratis energie’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De ChristenUnie gaat voor gratis energie. Dat schrijft de partij in een persbericht. “Gratis is nooit gratis.”

“Maar Cees Selles laat ons zien en rekent ons voor dat simpele investeringen dit wel degelijk mogelijk maken”, aldus de partij. “Vol trots toont Cees ons zijn warmtepomp en vertelt hoe hij 600 meter slang op anderhalve meter diepte onder de grond heeft liggen. Samen met zijn zonnepanelen zorgt dit voor een jaarlijkse winst van 170 euro én gratis elektrisch autorijden, gratis zonne-energie en gratis warmte. Over 10 jaar bespaart Cees hiermee 88.923 euro op de genoemde onderdelen zo laat hij zien. Uiteraard wel met een eerste investering.” Alberdine Kijk in de Vegte en Jan van der Poel: “Hoe krijgen we nu de mensen in beweging? Hoe voorkomen we dat alleen mensen met geld dit kunnen en gaan doen?” Volgens Selles is de eerste investering ‘het terugpakken van je tweede hypotheek bij de energiemaatschappij’. “Wanneer je hen niet meer betaalt, kun je dit geld gebruiken voor je duurzaamheidslening en dat ook nog eens aftrekken bij de belastingdienst.” 

Inmiddels zijn 7 woningen in de Barsbeek aardgasvrij. Een van de bewoners, Robert Busscher, geeft tegenover de partij aan blij te zijn met de investering die hij heeft gedaan. “Primair was het een financiële keuze. Het was een eyeopener na berekening en op dit moment zelfs een nog betere dan verwacht.” Wel geeft hij aan nog extra aanpassingen te gaan doen om het rendement te optimaliseren.

Bij Frans Habekotte kwam de verduurzaming door zijn interesse in de techniek. “Frans wint de energie met een warmtepomp juist op 45 meter diepte uit de bodem. Hij is als techneut nog niet helemaal tevreden: ‘het rendement kan nog beter’”, aldus de partij. Die wil ‘van ik naar wij’. “Verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. Van gas naar gasloos. We willen verhalen delen, mensen verbinden. We hopen dan ook dat u het niet ziet als een reclamespot voor een bedrijf maar warm wordt voor het klimaat, of vanuit uw financiële situatie danwel vanuit de techniek. Dat u meegaat in de energietransitie. De ChristenUnie steunt u. Of zoals Cees zegt: “Ga voor gasloos en laat je niet te snel wijsmaken dat dit niet kan, zoek dan gewoon een andere installateur”.”