Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Patatverbod’

Algemeen

Afgelopen week publiceerde het Wetenschappelijk Instituut van het CDA een visie over gezondheid. Het Wetenschappelijk Instituut is een onafhankelijke organisatie die, in de geest van het CDA en het christendemocratische gedachtengoed, zelfstandig langetermijnvisies naar buiten brengt. Het CDA kan daar gebruik van maken, en doet dat ook vaak.
Deze keer werd de visie opgemerkt door de media. En dat hebben ‘we’ geweten. De kop in de krant: “CDA wil minimumleeftijd voor fastfood.” Die ene zin, van het 70 pagina’s tellende rapport, welke ook nog eens onder voorbehouden vermeld stond, werd breed in de media uitgemeten. Ook in Zwartewaterland ging het onder de jeugd als een lopend vuurtje via de sociale media. En terecht werd ik ’s avonds aangesproken door een inwoner die zei: “Nou, mijn kinderen gaan geen CDA meer stemmen hoor! Patat verbieden, tjonge.”
Zo worden lokale CDA’ers nog wel eens aangesproken over zaken die landelijk spelen. Ook tijdens de verkiezingscampagne werden we regelmatig, terecht, aangesproken over de landelijke mores rondom het CDA. Dat is het nadeel als je landelijk en lokaal dezelfde naam draagt.
Het lid zijn van een landelijke partij heeft ook voordelen. De lijnen naar Den Haag of Overijssel zijn kort. In de coronatijd kwam bijvoorbeeld in de zwembaden van Zwartewaterland duidelijk naar voren dat het een probleem was dat ouders hun kinderen niet konden helpen bij het omkleden. Daardoor ontstonden onhandige situaties rondom de zwemlessen. Dat signaal hebben we als lokale partij doorgegeven aan de Tweede Kamerfractie en binnen een week was er landelijk een oplossing gekomen.
Ook toen de problemen rondom de stikstofvergunning voor de Sleepbootdagen aan de orde kwamen hebben wij de Overijsselse statenleden kunnen benaderen die vervolgens aan de slag zijn gegaan om te zoeken naar oplossingen. En zo hebben we ook de regionale problemen op het energienetwerk die ondernemers en agrariërs ondervinden aan de Tweede Kamerfractie door kunnen geven en zijn er moties aangenomen die toegankelijkheid tot het energienetwerk voor hen moet verbeteren.
Zo werken wij als lokale CDA’ers samen met de CDA’ers in het land om lokale problemen ook onder de aandacht van de Provincie en het Rijk te krijgen. En zo zullen wij ook aangeven dat een patatverbod niet de beste oplossing is om gezondheidsproblemen op te lossen. Wij denken eerder aan (gratis) gezonde lunches op scholen en een verlaagd belastingtarief op groente en fruit. Net als het Wetenschappelijk Instituut van het CDA overigens, maar dat stond in geen enkele krant…

Rudi van Zandwijk
Fractievoorzitter CDA
r.vanzandwijk@raadzwartewaterland.nl