Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zonnebloem bezoekt openluchtmuseum Ellert en Brammert

Algemeen

SCHOONOORD - Zonnebloem Hasselt kan weer volop activiteiten organiseren. “Een verademing voor iedereen die erbij betrokken is”, laat de afdeling weten. Die ging dinsdag 21 juni met een  groep gehandicapten en/of chronisch zieken en hun begeleiders naar het openluchtmuseum Ellert en Brammert.

“De gortdroge ondergrond van zand en grint maakte het voor diegenen die afhankelijk waren van een rollator of rolstoel (en vooral diegenen die deze moesten drukken) niet al te gemakkelijk”, aldus de afdeling. “Maar het gebodene maakte dat helemaal goed.” Veel objecten van het museum riepen oude herinneringen en herkenningen uit een vroege jeugd op. “Zoals uit de vijftiger jaren het kerkje, het schooltje, het armenhuis en het snoepwinkeltje de smederij en houtzagerij. Vaak werd gehoord: ‘O dat ken ik, mijn vader en moeder hadden ook, als kind hadden wij, enzovoorts’.” Ook de plaggenhutten, de primitieve stal/woonboerderijtjes waar vee en ouders met kinderen in één ruimte woonden, leidden tot opmerkingen: “Wat waren deze mensen arm. Je zult zo hebben moeten leven en wat hebben wij het nu luxe.” De vitrines met de archeologische vondsten zoals vuistbijlen, speerpunten en gebruiksvoorwerpen uit de stenen tijd, resten van sabeltandtijgers, walvis en mammoet kregen de volle belangstelling. De groep slenterde langs de objecten terwijl de gesprekken gingen over gezamenlijke vroege ervaringen. 

Ook het weer en de uitgebreide lunch werkten volop mee “Uiteindelijk eindigde iedereen vermoeid maar vol van nieuwe indrukken op het terras van het restaurant en keek men terug op een geweldige en ook leerzame dag”, besluit de afdeling.

Enrico Kolk