Afbeelding
Foto: Aangeleverd

HelemaalGroen zoekt deelnemers in Zwartewaterland

Algemeen

HASSELT- Ria Grootoonk (64) woont aan een dijk in het buitengebied van Hasselt. Omdat ze op zo’n mooie plek woont en ruimte over heeft is ze al een aantal jaren logeeradres voor ‘Vrienden op de Fiets’. Dat zorgde ervoor dat ze is aangesloten bij HelemaalGroen.

Deze zomer kreeg ze Jaap de Boer en zijn vrouw te gast. De Boer is starter van het succesvolle burgerinitiatief HelemaalGroen. Natuurlijk vertelde hij hier enthousiast over en Ria installeerde direct HelemaalGroen. “Ze stoort zich aan zwerfvuil, als ze met de fiets op pad is of ze wandelt wil ze geen viezigheid zien liggen, dat ruimt ze op. Ze weet dat plastic nooit verdwijnt, het verkruimelt, valt uit elkaar en komt uiteindelijk in het milieu terecht”, schrijft HelemaalGroen in een persbericht. 

Bij het opruimen van zwerfafval hoort ook het oprapen van sigarettenpeuken. “Veel mensen weten niet hoe giftig en verontreinigend die zijn. Wandelend iets opruimen gaat overigens gemakkelijker dan per fiets. Tijdens ritjes naar Zwolle of Hasselt stapt Ria tot vijf keer af om iets op te rapen, alle beetjes helpen immers.”

De gemeente denkt na over de aanpak van zwerfvuil en werkt mee aan een oplossing. Er is gratis opruimmateriaal beschikbaar, grijpers, zakken en ringen. Grotere hoeveelheden afval worden door de gemeente opgehaald. 

“Ria heeft daarom in haar buurt een verzamelpunt georganiseerd zodat: ‘Waar moet je met die rommel naartoe?’ voor niemand meer een argument is. Ze weet dat ze gelukkig niet de enige zwerfvuilopruimer is. Een inwoner houdt wekelijks de Verkavelingsweg / Doornweg (tussen Hasselt en Zwolle) op orde, iemand anders zorgt voor schone oevers van de Dedemsvaart. Hopelijk laten nog meer mensen zich over de streep trekken om mee te gaan doen. Zeker nu ze weten dat de gemeente graag faciliteert”, aldus HelemaalGroen.

De organisatie stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken in de app, die te vinden is via app.helemaalgroen.nl. 

“Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de bijna 11.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl)”, aldus HelemaalGroen.

In 2022 zijn al 173.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. “Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel”, schrijft de organisatie in een persbericht.

De gemeente Zwartewaterland telt 16 deelnemers die dit jaar nog geen geregistreerde kilometers opgeschoond hebben.

Enrico Kolk