Afbeelding
Foto: Herkomst onbekend

“Jezus aan de galg?” (Column Cees van Beek)

Algemeen

De jongen stierf niet meteen, de andere twee wel. Ik en honderden anderen moesten er langs lopen. Hij zag eruit als een engel met bedroefde ogen. Ook hij was veroordeeld tot de galg. Een stem achter mij riep “Waar is de goede God nu?” En binnenin mij hoorde ik een stem die antwoordde “Waar is Hij? Hier is Hij: Hij is hier opgehangen aan deze galg!”

Elie Wiesel (1928 – 2016) was erbij als een Joods kind, in een vernietigingskamp van de nazi’s. Hij heeft met deze vraag geworsteld. En ontelbaren met hem, nog steeds. Waar komt het lijden vandaan en waartoe dient het? Mensen vragen ons wel: “Waar was God toen ik verkracht werd? Waar was Hij toen ik door mijn vader elkaar geslagen werd? Waar is Hij als ik Hem zoek en Hem niet kan vinden? Waarom staat Hij dat allemaal toe?”

Bosnië, Idi Amin, Hitler, Oekraïne, Oeigoeren, Indianen, Inca’s, slavernij, genocides in Armenië, Rwanda. Onafzienbare reeksen gruwelijkheden door de eeuwen heen. Vrouwen, kinderen en mannen gemarteld, verkracht, gedood en uitgemoord. En dichterbij huis: wat gebeurt er achter vele voordeuren? Huiselijk geweld, verkrachting, misbruik, dagelijkse vernederingen, vloeken, drank, schelden en tieren. “Waar is die goede God dan? Wie heeft er nu het antwoord op al deze rampspoed?”

Ik niet, gelukkig de Bijbel wel. Ook Elie Wiesel hoorde hèt antwoord in zijn binnenste: “Waar is Hij? Hier is Hij: Hij is hier opgehangen aan deze galg!” God Zelf hing aan die galg. Om dat een beetje te kunnen begrijpen, moeten wij terug naar het kruis van Jezus, 2000 jaar geleden. 

Daar werd alle leed, ellende, pijn, menselijk lijden, zonden, dood, schaamte, afwijzing, vloek, ziekten en straf op Jezus gelegd. Daar verwisselde God het voor het tegenovergestelde: zegen voor vloek, vrede voor straf, genezing voor ziekten, leven voor dood, gerechtigheid voor zonden, enzovoorts. Dat kon omdat Jezus, Gods Zoon, toen en daar, al onze ziekten, lijden, ongerechtigheden en straf doorstaan heeft. En zo alles volbracht.

Desondanks stopt God het lijden niet want Hij heeft ons niet als robotten geschapen. De mens kan kiezen voor het kwade, of voor het goede. Als je bijvoorbeeld je vrouw afsnauwt, kwetst, vernedert, bedreigt dan doe jij dat zelf. 

Je kunt ook kiezen om haar te vergeven, haar lief te hebben. Omdat er voor alles is betaald, wil God graag dat wij met al onze verkeerde dingen, moeiten en lijden, naar Jezus toe gaan. Alleen bij Hem is de oplossing: verlossing, vergeving, genezing en in Hem alleen is vrijheid.

Voel je je verloren (gaan) in deze wereld? Mail mij levendenstromendwater@gmail.com. Of bel, of app op 06-51046981.

Enrico Kolk