Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Regenachtige maar succesvolle opening van Hassailt

Algemeen

HASSELT - Ondanks het regenachtige weer was er volop belangstelling voor de opening van Hassailt. “ Het leverde prachtige beelden toen de Kamper Kogge (met aan boord zowel de burgemeester van Zwartewaterland als Kampen) Hasselt kwam binnenvaren, met in het kielzog een armada aan prachtige historische schepen”, aldus de organisatie.

Tijdens het aanmeren van de Kamper Kogge verzorgde het vrouwenkoor Cantiamo, onder leiding van Cora van der Steeg, voor de muzikale omlijsting. De dames zongen zelfs een speciaal voor Hassailt geschreven lied, op de melodie van ‘Amsterdamse grachten’. De tekst werd uitgedeeld, zodat ook het publiek mee kon zingen.

Kees van de Klocht (voorzitter van Hassailt) gaf het startsein voor de officiële opening met een korte toespraak. Van der Klocht gaf aan dat de voorbereidingen soms moeizaam verliepen, maar dat niets meer in de (water)weg ligt om er het komende weekend en prachtig nautisch evenement van te maken.

Vervolgens namen beide burgemeesters het woord. Met daarin de waardering voor het evenement, maar waarin ook de geschiedenis van beide steden werd aangehaald. Namens de provincie Overijssel was één van de gedeputeerden aanwezig.

Aansluitend vervoegden publiek en naar de Hasselter grachten, waar de eerste brug vanaf het Zwartewater, werd geopend door Van de Klocht en beide burgemeesters. 

Onder opnieuw grote belangstelling van het publiek voeren de schepen in grote getale de grachten binnen en ontvingen een hartelijk welkom van de inwoners van Hasselt. Er werd geapplaudisseerd en gegroet, wat de schippers op hun beurt beantwoorden met enthousiast gezwaai en soms een luide scheepstoeter.

“Het levert een prachtig en sfeervol beeld, al die authentieke schepen aangemeerd aan de grachten en de Hasselter kades”, schrijft de organisatie. Vanavond vindt het openingsconcert plaats in sporthal Anna van de Breggen, Hasselts Fanfare en Martijn van Vuuren geven samen een concert met de titel ‘Hollandse meesters’.

Tijdens het evenement worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Vrijdag komen de tijden van vroeger weer helemaal tot leven, met een grote diversiteit van demonstraties van oude ambachten aan de Grintwal. ‘s Middags vindt het ‘admiraal zeilen’ plaats op het Zwartewater en geeft Martien van der Knijff een carillonconcert. In de avond is er een uniek concert van Ierse Folkmuziek bij de kalkovens door Seamus and the horses.

Zaterdag is er gedurende dag de Hassailtmarkt en diverse optredens van de piratendansers, loopgroep ‘de piepende wielen’ en verschillende shantykoren. Beide dagen is er een unieke wandelroute over scheepsvaart in Hasselt. Deze wandelroute is uitgebracht door de werkgroep scheepsvaart van de Historische Vereniging. De wandelroute is te verkrijgen bij het Toeristisch Informatiepunt in het Oude Stadshuis aan de Markt. 

Hier is ook gelegenheid om exposities te bezoeken. De toren van de Grote- of Stephanuskerk kan beide middagen beklommen worden voor uitzicht over de hanzestad. Ook de Kalkovens van Hasselt hebben hun deuren geopend en de vrijwilligers ontvangen mensen hier graag voor een rondleiding.

Voor de jonge bezoekers is er beide dagen het speelparadijs aan het Bolwerk. Waar diverse vrijwilligers klaar staan met een breed aanbod van activiteiten voor alle kinderen tot en met 12 jaar. Deze activiteiten zijn gratis. 

Het uitgebreide programma is te vinden op www.hassailt.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Enrico Kolk