Afbeelding
Foto: Pieter Polman

Klankbordgroep en inspiratiesessies rond immaterieel erfgoed

Algemeen

REGIO - Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is onlangs in Overijssel gestart met een klankbordgroep waarin zaken besproken worden die organisaties in de provincie ervaren, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving, rondom veiligheid bij evenementen en het werven van vrijwilligers. 

“In de provincie Overijssel kennen we veel immaterieel erfgoed. Meer dan 450 organisaties houden zich bezig met klootschieten, paasvuren, corso’s bouwen en andere tradities die ons verbinden en die we ook graag willen behouden. Deze organisaties kunnen zich via de website www.immaterieelerfgoed.nl aanmelden bij het Netwerk van immaterieel erfgoed”, aldus de organisatie. 

Dit netwerk maakt het immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaar en bevordert samenwerking en uitwisseling. Organisaties die zich ook echt actief willen inzetten om hun traditie door te geven en daarvoor een zogenaamd borgingsplan maken, kunnen zich aanmelden voor de Inventaris. Dat hebben bijvoorbeeld de midwinterhoornblazers en het Schuttersgilde uit Kampen gedaan. Het Netwerk en de Inventaris worden gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. 

Het kenniscentrum organiseert ook activiteiten en trainingen voor immaterieel erfgoedgemeenschappen in Overijssel over deze thema’s. Om daar aan deel te nemen hoeven mensen en organisaties niet aangemeld te zijn bij het netwerk of opgenomen te zijn in de inventaris. Op 7 december van 19.30 uur tot 21.30 uur is er in Ommen een inspiratiesessie over participatie (ook van jongeren). Op woensdag 13 december van 19.30 uur tot 21.30 is er in Nijverdal een workshop veiligheid voor evenementenorganisatoren. Tijdens deze bijeenkomst wordt besproken wat er anno 2023 allemaal van organisaties wordt verwacht op het gebied van veiligheid en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat alle zaken op orde zijn.

Deelname aan de sessies is gratis. Wel is aanmelden verplicht. Voor beide bijeenkomsten geldt een maximumaantal deelnemers. Meer informatie, ook over aanmelden, is te vinden op de website van het Erfgoedplatform Overijssel: www.erfgoedplatformoverijssel.nl/agenda/. Wie meer informatie over immaterieel erfgoed, het netwerk en de inventaris wil, kan op www.immaterieelerfgoed.nl kijken.

Enrico Kolk