Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn CDA: ‘Zout!’

Algemeen

Zout conserveert, geeft smaak, behoedt voor winterse uitglijders. In de ietwat ouderwetse tweede strofe van “Hoor wie klopt daar kinderen” staat “Stoute kind’ren, zegt hij, krijgen knorren, zegt hij, of een zakje met wat zout”. Hier dient zout om uitglijders van kinderen te voorkomen of te corrigeren. Maar een “strafcadeautje” past al lang niet meer bij de Kindervriend. Passen Sint en Piet als vrienden voor iedereen nog wel? Al ver voor zijn komst laait steevast de Pieten-discussie op.

“Volwassen” voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Maken het kinderfeest soms letterlijk tot strijdtoneel, een toneel van onverdraagzaamheid en verdeeldheid. Terwijl kinderen zelf moeiteloos omschakelen en Roetveeg Piet even makkelijk roepen om pepernoten. Met het vertrek van de vreemdelingen naar “eigen land” vandaag keert de rust terug.

In Den Haag is de rust ook enigszins teruggekeerd. Het stof van de verkiezingen, dat haar oorsprong vindt in de vreemdelingendiscussie, is neergedaald. De uitslag is bekend. Je kunt de TV weer aanzetten zonder politieke kopstukken aan talkshowtafels. Het strijdtoneel is verlaten. Geen debatten meer, waar verdraagzaamheid en luisteren naar elkaar ook dikwijls tot een bijzondere menselijke kwaliteit werd verheven.

De 10-tallen politiekduiders schuiven nog wel dagelijks aan om de stand van de formatie te bespiegelen. Die “experts” blijven we nog wel even zien, schat ik in. Als 1 van 17 miljoen onbetaalde politiekduiders zie ik onder het neergedaalde stof een zoekend land. Maart dit jaar was er nog een eclatante verkiezingswinst voor BBB, nu voor de PVV. Ook in Zwartewaterland.

Ongetwijfeld ook hier mede ingegeven door ontevredenheid over gevoerd beleid. Ik zie een verdeeld land, maar ook een land met een verbindende droom: een beter Nederland! Alleen de weg er naartoe loopt ver uiteen. De vraag rijst of verdeeldheid, onvrede, onverdraagzaamheid deze gedeelde droom niet overstemmen, zoals de Zwarte Piet-discussie het Sinterklaasfeest. Moeten we in deze tijd met grote maatschappelijke vraagstukken elkaar niet juist opzoeken? Elkaar vinden in die gedeelde droom in plaats elkaar verliezen in verdeeldheid.

Het Oudnederlandse woord “knorren” uit het Sinterklaasliedje betekent: vermanend toespreken. Laten we iedereen die verdeeldheid zaait, corrigeren, vermanend toespreken, een symbolisch zakje zout geven.

Afgelopen zondag was het eerste advent, we leven toe naar Kerst. Het feest van hoop en verwachting, de geboorte van Christus, de Vredevorst! Het feest van “Dromen van vrede voor mensen van heden”. Laten we het strijdtoneel dan toch achterlaten en vredelievend op weg gaan om gedeelde dromen waar te maken!

Erik van der Stouwe
Burgerraadslid CDA