Afbeelding
Foto: Erik Driessen

Akkoord voor verplaatsing zwembad van Zwartsluis

Algemeen

ZWARTSLUIS - Dat Zwartsluis een nieuw zwembad zou krijgen, daar waren alle partijen het al een tijdje over eens. De grote vraag was nog: ‘Waar moest dat nieuwe zwembad komen te staan?’ Precies daarover heeft het college op verzoek van de raad onderzoek gedaan. De uitkomsten werden afgelopen donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering besproken, net als het advies van het college om het nieuwe zwembad naast het oude te bouwen.

Het college heeft de uitkomsten van het onderzoek neergepend in een zestig pagina’s dik document, al was een groot deel daarvan voor de bijlagen. Het college heeft in het onderzoek onder andere gekeken naar zaken als locatie, kosten, snelheid, parkeren en stikstof. Ook is zijn in gesprek gegaan met externe partijen als DESZ, Fortresse, SZZ (Stichting Zwembaden Zwartewaterland) en eigenaren van gronden.

De uiteindelijk conclusie van het college is het bouwen van een nieuw zwembad naast het huidige zwembad. Hierdoor kan het huidige zwembad openblijven, is er maar één ruimtelijke procedure nodig en is de locatie qua tijd en geld een stuk voordeliger. Maar de raad beslist, dus daar ging het over tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De conclusie van coalitiepartijen SGP, CU en PvdA was dat het met name haalbaar en betaalbaar moest blijven en dat was het beste mogelijk met optie 2. Ook de oppositiepartijen stemden in met optie 2, al had BGZ graag nog wat meer ambitie gezien. Voor een project wat enkele miljoenen kost - in het geval van optie 2 al een dikke 6,5 miljoen euro - zag BGZ een toekomstbestendiger zwembad voor zich. “Diepte voor duikers, zes banen voor wedstrijdsport en een beweegbare bodem voor doelgroepslessen”, somde Linda van Veen op. Het CDA kwam met een betoog dat vooral in het voordeel van locatie 3 sprak, maar was ook realistisch dat locatie 2 qua tijd en geld beter was. “En dat is met het oog op de huidige staat van het zwembad belangrijker”, stelde Rudi van Zandwijk.

John Smits sprak zoals altijd kort maar krachtige woorden. Hij benoemde nog even dat de woningprijzen voor de realisatie van de woningen op de oude locatie betaalbaar moesten blijven, maar zette daarna wat kracht achter zijn stem: “Aan de slag! We lopen al twee maanden achter.” Dat zal ook gebeuren, want het voorstel werd aangenomen. In 2026 moeten zwemmers in de omgeving van Zwartsluis de straat oversteken.