Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Corporaal houdt lezing over kievitsbloem in Sluuspoort

Algemeen

ZWARTSLUIS - Albert Corporaal, geboren in Zwartsluis en woonachtig in Hasselt, is ook wel bekend als dé nationale kenner van de kievitsbloem. Woensdag 20 maart komt hij in Sluuspoort avond verzorgen over deze bijzondere bloem. 

“Iedere natuurliefhebber wil dit meemaken en is dan ook van harte welkom”, schrijft Sluuspoort in een persbericht. De lezing begint om 19.30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19.00 uur. De entreeprijs voor deze lezing, inclusief een kop koffie of thee, is 8 euro.

“De prachtige Kievitsbloem bloeit in het voorjaar slechts kort in de uiterwaarden van het Zwarte Water. Alleen om die reden al spreekt de bloem voor velen tot de verbeelding. Er wordt zelfs wel van beweerd dat het wapen van Zwartsluis ontleend is aan deze unieke en zeldzame ‘tulp’”, aldus Sluuspoort.

Corporaal is met recht een kenner. “?Wat Albert Corporaal zijn leven lang al bezighield was de vraag ‘waarom leven organismen steeds op een bepaalde plek en niet ook ergens anders?’. Zo stelde hij de wilde kievitsbloem die vraag ook en hij schreef er een boek over. Albert ontrafelde waarom die mooie, ondersteboven bloeiende ‘tulp’ het in de uiterwaarden van het Zwarte Water zo goed doet.” 

Bij nader inzien heeft de soort hier de wind in de rug, zijn er geregeld overstromingen en kunnen insecten deze plant goed bestuiven. “De ‘kabloem’ heeft daar baat bij, want dan wordt ze vrijwel niet ziek. Proeven met aardappels toonden zelfs aan dat het voorkomen van meer ziekten mogelijk aan insectenbezoek te danken is... “En daar moeten we van leren”, is het parool van Albert, die zijn lezing opluistert met vele fraaie ‘plaatjes’”, besluit Sluuspoort. Kijk ook op www.sluuspoort.nl/nieuws

Enrico Kolk