Linda met zoon Milan.
Linda met zoon Milan. Foto: Aangeleverd

Sluziger vriendinnen lopen marathon met Team Milan

Algemeen

ZWARTSLUIS – Twee Sluziger vriendinnen Linda Buil-Ten Klooster en Wilma Corporaal, lopen dit jaar voor de tweede keer 21 kilometer voor stichting het Gehandicapte Kind. Op 25 mei gaat de megawandelmarathon weer van start in Arnhem bij het Papendal. 

Voor Linda is deze wandeltocht extra belangrijk. Haar zoon Milan (11) heeft een verstandelijke beperking met autisme. Zijn denkvermogen is dat van een kind van ruim 4 jaar.

Milan komt uit een schippersgezin, zowel vader Ronald als moeder Linda zijn werkzaam in de binnenvaart op hun eigen schip ‘Navata’. Dat ligt regelmatig aan de Havendijk. Milan woont door de weeks in Kolderveen op de logeerboerderij de Kolderberg. Van daaruit gaat Milan naar speciaal onderwijs, de Mackayschool in Meppel, waar hij onderwijs met zorg krijgt. 

“Sinds dit schooljaar kan Milan bij DOS’46 in het korfbal G-team sporten te Nijeveen. Daar zijn wij erg blij mee. Kinderen zoals Milan willen graag sporten, maar vaak zijn er niet genoeg vrijwilligers hiervoor en begeleiders”, vertelt Linda. 

Ze ervaart als geen ander dat kinderen met een handicap vaak worden uitgesloten: “Ik zie het zelf aan mijn eigen kind. Milan speelt vaak alleen. Nu tegenwoordig praat hij beter maar eerder tot zijn negende jaar kon je hem niet verstaan, begreep je weinig wat hij bedoelde. Hij heeft ook tot met zijn achtste jaar in de luiers gelopen omdat hij niet zindelijk kon worden. Dan zag je kinderen van zijn eigen leeftijd raar kijken. ‘He, zit jij nog in de luiers?’ Je krijgt direct de stempel van raar en anders. Je hebt het gevoel ‘ik hoor er niet bij’.”

Daarom doet ze mee met de wandelmarathon onder de naam Team Milan. Het team zamelt geld in via de doneerpagina: megawandelmarathon.nl/teams/team-milan. Deze keer bestaat het team uit vijf leden. Neef van Milan, Mick Konterman loopt samen met Linda en Wilma de 21 kilometer. Vader Ronald loopt samen met Milan de vier kilometer. “Ik vind het zo belangrijk dat kinderen met een handicap net zoveel kansen krijgen. Zichtbare of onzichtbare handicap. Alle kinderen tellen mee”, besluit Linda.

Enrico Kolk