Afbeelding

Week van de Alfabetisering in Zwartewaterland

Cultuur

ZWARTEWATERLAND - De Bibliotheek in Zwartewaterland is de strijd aangegaan aan met laaggeletterdheid. Tijdens de Week van de Alfabetisering, die deze week wordt gehouden, is er veel aandacht voor dit ?stille probleem'.

Meer dan 100.000 mensen in Overijssel zijn laaggeletterd. Dit wordt ook wel functioneel analfabetisme genoemd: het lees- en schrijfniveau is zo laag dat men zich niet zelfstandig kan functioneren in de geletterde maatschappij. Tijdens de Week van de Alfabetisering wil Bibliotheek Zwartewaterland laten zien wat het probleem inhoudt en wat zij er tegen doet.

Eén op de negen inwoners van Nederland is laaggeletterd. Hiervan is driekwart van Nederlandse afkomst. Zij hebben minder kans op werk, een goede gezondheid en een gelukkig leven. De bibliotheek stimuleert persoonlijke ontwikkeling.

?Maar daarvoor moet je meestal wel kunnen lezen. Daarom besteedt de bibliotheek zoveel aandacht aan leesbevordering en taalontwikkeling, al vanaf het eerste levensjaar. Sommige mensen hebben door uiteenlopende oorzaken niet goed leren lezen en schrijven. Of ze zijn het verleerd. Zij zijn welkom bij het Taalpunt, dat tegenwoordig in veel bibliotheken is gehuisvest. Daar worden ze verder geholpen, bijvoorbeeld met oefenmateriaal, een cursus of een taalmaatje.?

De Week van de Alfabetisering is door Stichting Lezen & Schrijven in het leven geroepen om laaggeletterdheid beter op de kaart te zetten. ?Er is namelijk geen tijd meer te verliezen: het is ?Tijd voor Taal!'. Lezen en schrijven is namelijk essentieel voor de toekomst van iedereen. Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt er een week lang de focus gelegd op Lezen en Schrijven, op Taal.?

Zo wordt er onder de naam TaalpuntExtra een nieuwe activiteit in Zwartewaterland opgestart. Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt geoefend met het spreken. Elke TaalpuntExtra-bijeenkomst heeft een thema en met ondersteuning van vrijwillige (geschoolde) taalcoaches gaan de deelnemers met elkaar in gesprek.

Binnen de gemeente Zwartewaterland weten al veel mensen de weg te vinden naar het Taalpunt in de Bibliotheek. Vaak wordt onder begeleiding van een taalcoach geoefend in het spreken en schrijven van de Nederlandse taal.

Elke tweede donderdag van de maand kan iedere inwoner uit de gemeente Zwartewaterland die moeite heeft met spreken, nu ook vrijblijvend terecht bij TaalpuntExtra. De eerste bijeenkomst is op donderdag 10 september van 18.45 tot 19.45 uur in de Bibliotheek in Hasselt. Het thema is dan ?Waar kom jij vandaan?'.

Wethouder Krol vertelt kort over de gemeente Zwartewaterland en zijn rol als wethouder. Daarna krijgen andere deelnemers aan het TaalpuntExtra de kans om te vertellen over het land/gebied waar zij geboren zijn. Wat zijn de verschillen? Is het leuk om hier te wonen? Opgeven is niet noodzakelijk en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor meer informatie: Elly Potgieter, taalpunt@bibliotheekzwartewaterland.nl of 06-29232140.

Stichting Lezen & Schrijven organiseert in samenwerking met Boekstart een Woezel & Pip Voorleesrecord. Ook in Zwartewaterland zijn er peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die bij de Bibliotheek Zwartewaterland het speciale Woezel & Pip-pakket hebben afgehaald met daarin de speciale Woezel & Pip-uitgave ?Circus Woepi'. Deze uitgave is speciaal voor de Week van de Alfabetisering ontwikkeld door het familiebedrijf Dromenjager. De Dromenjager is het familiebedrijf van Dinand en Lucy Woesthoff, zij maken tegenwoordig de serie Woezel & Pip, de geesteskindjes van Guusje Nederhorst. Dit jaar is voor het eerst ook samengewerkt met Boekstart.