Afbeelding

Hasselt ?bruist van kunst en ambacht' op Monumentendag

Cultuur

HASSELT - Ook Hasselt doet zaterdag 12 september uitgebreid mee aan Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ?Kunst & Ambacht'. Daar kan de Hanzestad wel mee uit te voeten. Verschillende organisaties hebben voor deze dag een programma samengesteld ?dat gezien mag worden'.

Hasselt doet al vele jaren mee met de Open Monumentendag. Het hart van deze dag zijn natuurlijk de monumenten, die van 10.00 tot 17.00 geopend zijn voor publiek. Het Toeristisch Informatiepunt (TIP) is deze dag het centrale aanspreekpunt. Bij het TIP kunnen bezoekers een flyer krijgen, met daarop het volledige programma van de Open Monumentendag.

Nieuw dit jaar is dat ook de programma's van Genemuiden en Zwartsluis meegenomen zijn in de flyer. Verder verzorgen de vrijwilligers van het TIP gratis rondleidingen in het Oude Stadhuis. Bezoekers kunnen een stadswandeling doen. Voor de kinderen zijn er speurtochten. Eentje door de historische binnenstad en een speurtocht door het Van Stolkspark.

De Grote of Sint Stephanuskerk staat ook weer op het programma. Maar uniek voor dit jaar is dat aanwezigen door een webcamverbinding en een groot scherm in de kerk, een blik kunnen werpen op de circa 2.400 orgelpijpen aan de binnenkant van het orgel.

Niet alleen het orgel van de Grote Kerk staat deze dag centraal, maar ook het carillon in de toren. Het gieten van klokken is één van de oude ambachten in Nederland. Op de eerste zolder in de toren (onder de kamer van de beiaardier) heeft stadsbeiaardier Martien van der Knijff een kleine expositie ingericht. Uiteraard kunnen bezoekers hem ook gadeslaan als hij het carillon bespeelt. Wie helemaal naar boven gaat in de toren, heeft vanaf 41 meter hoogte een prachtig uitzicht over Hasselt en haar omgeving.

Ook de Rooms-Katholieke kerk is een trouwe deelnemer van de Open Monumentendag. Dit jaar laten de vrijwilligers van de kerk een unieke collectie priesterkleding zien. Stuk voor stuk kunstwerken. In het onlangs verbouwde leshuis van de Kalkovens (blusruimte voor gebrande schelpen) worden bezoekers meegenomen in de historie van deze oude industrie. Beelden uit 1947 en 1990 geven een uniek beeld van schelpkalkbranderij, het proces van schelpen naar schelpkalk.

Aan Kaai 5 is De Werkplaats te vinden, het onderkomen van de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing. Daar laten ze graag het gereedschap uit een voormalige timmermanswerkplaats zien. Voor de kinderen is er een fotospeurtocht gebaseerd op kunstwerken in Hasselt. Voor de jongste kinderen is er hamertje tik. De liefhebbers van paling kunnen aan de Kaai bij de palingroker terecht.

Enkele leden van de Hasselter Expressie Klub (HEK) zoeken op verschillende plaatsen in Hasselt naar een geschikt plekje om te tekenen of te schilderen. Eén plek is al bekend: een van de Zeven Huisjes in de Rosmolenstraat is tijdens Open Monumentendag geopend. De eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser, heeft dit pand ingericht als ?Monument en Bed'. Liefhebbers kunnen deze huisjes als vakantiewoning huren.

Het molenaarsvak is een ambacht op zich. Bezoekers kunnen de hele dag bij Korenmolen De Zwaluw terecht, waar de molenaar over ?zijn' molen vertelt en wat er zo al moet gebeuren om deze draaiende te houden. Daarnaast zijn er activiteiten voor jong en oud. In het schotbalkenloodsje aan de Gennerdijk 4, is een kleine tentoonstelling ondergebracht over de functie van dit loodsje in het verleden.

In het thema ?Kunst & Ambacht' past ook de geheel vernieuwde kunstroute ?Dicht op Hasselt'. Deelnemers wandelen langs de Hasselter kunstwerken, waarbij dichters en kunstenaars een toelichting geven. De start is om 14.30 uur bij korenmolen De Zwaluw. Om 16.00 uur is de afsluiting met een hapje en drankje in De Werkplaats aan de Kaai 5.