Afbeelding

Open Monumentendag in Genemuiden

Cultuur

GENEMUIDEN - Bij het Tourist Info Punt Genemuiden in ?t Olde Staduus ligt een folder over Open Monumentendag op zaterdag 12 in Genemuiden.

Het Tapijtmuseum en het Historisch Centrum Genemuiden zijn ?s middags geopend. In het HCG is de expositie ?het bestuur van Genemuiden door de eeuwen heen', met de raadstafel uit 1645. Het Stoomgemaal d'Olde Mesiene aan de Kamperzeedijk is eveneens open. Het gemaal staat onder stoom en is van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Gemaal Veneriete is ook te bekijken. Voor een impressie van de drie plaatselijke musea kunnen geïnteresseerden terecht in de petroleumkelder in de Sasdijk.

Op Monumentendag is het verder mogelijk om een bezoek te brengen aan Galerie Roots (Kruisstraat 11), Galerie de Diek (Simondsstraat 1) en Galerie de Kaai (Westerkaai 66). Zij informeren over hun werkwijze en geven uitleg over het ontstaan van kunstwerken.

Van 10.00 tot 16.00 uur kan men in de Hervormde Kerk terecht voor informatie over de geschiedenis van de kerk en het huidige orgel, ingewijd op dankdag 4 november 1885. De kerk is ook bekend van de nationaal erkende bovenstem van Genemuiden. Bijzonder op deze dag is dat, onder leiding van Arend Booi en Harm Post, de gehele dag het orgel wordt bespeeld door Herbert Post, Jarne Eenkhoorn, Maarten Heemskerk, Albert van Lente, Piet Kloppenburg en Marco van der Zwaag.

Tijdens de stadswandeling maken deelnemers in ruim een uur kennis met de geschiedenis van Genemuiden, architectuur als de Amsterdamse- en Delftse school, de stadsbrand van 1868, kasteel het Blokhuis, visserij, de begraafplaats, Heilige Geest Gasthuis, de ontwikkeling van de tapijtindustrie en nog meer. Vertrek is om 10.30 uur bij ?t Olde Staduus. Van te voren opgeven is noodzakelijk.

De kunstroute vertrekt om 14.00 uur bij ?t Olde Staduus. ?Genemuiden bezit veel kunstwerken met een bijzondere geschiedenis?, aldus de organisatie. In verband met de organisatie is het nodig om van te voren op te geven.

Voor de jeugd is er van 10.00 tot 15.00 uur ?Speuren naar de Sporen van het Genemuider verleden'. De drie speurders met het hoogste aantal goede antwoorden ontvangen een prijsje. Sowieso ontvangen deelnemers bij inlevering van het antwoordenvel een presentje.

Wie ook monumenten in Hasselt en Zwartsluis wil bezoeken, kan opstappen op de gele schoolbus, die deelnemers geheel gratis naar de buurplaatsen brengt. Wat natuurlijk ook kan om het ?Rondje Zwartewater' te fietsen. Voor meer informatie: Tourist Info Punt in ?t Olde Staduus of via 06-19937553, bij geen gehoor 06-22037035.