Speciale dag in Sluuspoort

Cultuur

ZWARTSLUIS - Een groep senioren en mensen met een visuele beperking bezocht maandag Sluuspoort voor een speciaal voor hen samengesteld programma.

Klaasje Gerrits uit Staphorst vertelde over de Staphorster klederdracht. Zij had een aantal poppen meegenomen en was zelf gekleed in haar trouwdracht. Na de uitleg mochten de gasten voelen aan de verschillende kledingstukken, voor de structuren van de stof en dergelijke.

Na deze uitleg wandelde de groep naar de Zintuigentuin van Albert Greveling. In de tuin vertelde Greveling over de verschillende planten en objecten. Ook hier konden de gasten voelen, maar ook ruiken. De tuin staat in volle bloei, waardoor na iedere bocht weer een andere geur opgesnoven kon worden.

Daarna volgde uitleg van preparateur Johan Hagens van Museum Schoonewelle. Hij vertelde over de verschillende vogels en liet de preparaten rondgaan langs de tafels, zodat iedereen de verschillende vormen van de vogels en andere preparaten goed kon voelen.

Tussendoor konden de gasten een vaartochtje maken met de Sluuspoort I. De dag werd afgesloten met de bezoek aan de Hervormde Kerk met een orgelconcert door de blinde organist Tjaco van der Weerd.

Rond 16.30 uur vertrokken de gasten met hun vrijwillige begeleiders weer naar Vakantiehotel Dennenheul in Ermelo. Meer informatie over vakanties voor senioren en visueel gehandicapten: www.hetvakantiebureau.nl. Meer informatie over Sluuspoort: www.sluuspoort.nl.