Afbeelding

Oranjevereniging wil Euifeest met ?meer beleving'

Cultuur

(door Bas Wilberink)
HASSELT - ?Ieder jaar wat nieuws. En wat goed is, uitbreiden of verbeteren.? Dat is kort gezegd de insteek voor de 66e editie van het Euifeest, dat van zaterdag 8 tot en met zondag 16 augustus in Hasselt wordt gehouden. Alle voorbereidingen zijn zo goed als afgerond.

Nieuwe onderdelen zijn volgens organisator Oranjevereniging Hasselt essentieel om het traditionele feest in de Hanzestad levend te houden. In 2013 trad een nieuw, jong bestuur aan dat met dit streven een nieuwe draai gaf aan het Euifeest. ?Het was te standaard geworden en te weinig vernieuwend?, vertelt bestuurslid Marije Hulzebosch. ?Mensen dachten: volgend jaar is het toch weer hetzelfde, we slaan dit jaar wel over. Wij willen dat men het zonde vindt als ze het Euifeest gemist hebben.?

Daarom heeft de Oranjevereniging dit jaar bijvoorbeeld de Smaakroute nieuw op het programma gezet (maandag 10 augustus). ?In plaats van de fietsroute?, legt Hulzebosch uit. ?Het is een 25 kilometer tellende rit door de omgeving van Hasselt. Om het dynamischer te maken, met meer stopmomenten, staat er om de zoveel kilometer een etenstentje van Hasselter ondernemers. Er zijn zes smaakmomenten.?

Een ander nieuw onderdeel is het abseilen van de 50 meter hoge Grote Kerk. ?Dat is echt uniek?, aldus Hulzebosch. ?We hebben voor de begeleiding een professioneel bedrijf ingeschakeld, iedereen mag abseilen. Dat kan ook nog eens gratis, door sponsoring van bedrijven.?

Verder worden dit jaar bij de Kalkovens oude Ford Mustangs getoond. ?Het zijn er zeker tien, maar het kunnen er nog meer worden?, legt het bestuurslid uit. Maar ook vaste onderdelen als Hasselt Ontmoet Hasselt en de Rabobank Euibattle staan weer op het programma. ?De aanmeldingen voor de Euibattle stroomden meteen binnen?, vertelt Hulzebosch. ?Er doen nu al zo'n twaalf teams mee.?

En de feesttent moet op verschillende dagen in de Euifeestweek weer voor de nodige feestvreugde zorgen. Nieuw is wel dat Horeca Hasselt de exploitatie daarvan verzorgt. Hulzebosch: ?In de tent is het programma uitgebreid. Zo wordt op de maandag de hele dag een darttoernooi gehouden. Ze zijn nu bezig om een paar grote namen te strikken. Daarnaast doet ook de Hasselter dartvereniging mee.?

Op woensdagavond staat de feesttent in het teken van Q-music The Party. ?De vrijdag is als vanouds voor Hasselters?, vertelt Hulzebosch. ?Met gezellige muziek en meezingers. Er zijn optredens van Henk Wijngaard, de Gebroeders Ko en Harry Slinger. De laatste zaterdagavond is meer bedoeld voor de jeugd en mensen van buiten Hasselt. Omdat Hasselters die dag al een optocht, een braderie en het bezoek aan een terrasje achter de rug hebben. Op die laatste avond treedt onder andere Mr. Polska op.?

Hoeveel bezoekers er op de gehele Euifeestweek afkomen, vindt Hulzebosch moeilijk te berekenen. ?Maar als je kijkt dat er in de feesttent per avond 1.500 en soms wel 2.000 bezoekers zijn, en de Euibattle ook wel 1.000 bezoekers trekt, kom je misschien wel in totaal op 7.500 tot 10.000 uit. En op de laatste zaterdag zijn dat er vaak nog wel 3.000. Maar het hoeft van ons niet per sé ieder jaar grootser te worden, maar beter kan het altijd. We willen meer beleving. Dat doen we door beter te luisteren naar Hasselters, maar ook bezoekers van buitenaf. We plaatsen alle activiteiten zo dat alles mooi op elkaar aansluit. De bezoeker moet van de ene beleving en verbazing in de andere vallen.?

Voor het complete Euifeest-programma, kijk op de website van de Oranjevereniging: www.oranjevereniging-hasselt.nl/euifeest.