TIP houdt tweede 'Dagje Hanzestad Hasselt'

Cultuur

HASSELT - Het Toeristisch Informatiepunt (TIP) Hasselt houdt zaterdag 13 juni van 11.00 tot 16.00 uur voor dit seizoen de tweede editie van ?Doe eens een dagje Hanzestad Hasselt'.

De eerste Hanzestad-dag viel door het slechte weer in het water. De medewerkers van het TIP hebben voor 13 juni beter weer besteld, zo laten ze weten. "Dan krijgt het programma voor de inwoners van Hasselt, en ook voor de inwoners van de omliggende kernen en Stadshagen, een zonniger uitstraling", aldus TIP. "Een programma voor het hele gezin."

Het programma kent een aantal vaste onderdelen. Per maand worden er aan dit ?basispakket' een of meer nieuwe onderdelen toegevoegd. Tijdens het programma van 13 juni 'bruist Hasselt van de muziek'. "Een groot aantal dweilorkesten blazen op verschillende plaatsen in het centrum van de stad hun wangen bol", laat TIP weten. "Dat wordt zichtbaar muzikaal genieten."

De toren van de Grote Kerk kan worden beklommen. "Vanaf circa 30 meter heb je bij mooi weer een fantastisch uitzicht over de omgeving. Voor de prijs hoef je het niet te laten; 1 euro per persoon, met een maximum van 5 euro per gezin (kaartjes af te halen bij het TIP in het Oude Stadhuis)."

Dit tarief wordt ook gehanteerd voor de rondleidingen die gedurende de gehele dag door het Oude Stadhuis worden gegeven. De Rooms-Katholieke kerk en de daarbij behorende tuin zijn te bezichtigen. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de kerk en alles wat daarmee heeft te maken.

Ook bij korenmolen De Zwaluw aan de Stenendijk wordt verteld over de geschiedenis van de molen, het molenaarsvak, het malen van meel en nog veel meer. Bij de kalkovens kunnen bezoekers interessante films bekijken over hoe vroeger schelpkalk werd gemaakt. "Weet je dat de schelpkalkbranderij tot de oudste industrie van Hasselt behoorde?"

Voor 2,50 euro kunnen aanwezigen bij het TIP in het Oude Stadhuis aan de Markt een routeboekje kopen voor een Hanzestad-wandeling. Voor kinderen is er een speurtocht, gebaseerd op deze zelfde route.

Op 13 juni introduceert het TIP de speurtocht door het Van Stolkspark (een park met 49 verschillende bomen en struiken). De namen van de bomen en struiken spelen een belangrijke rol bij deze speurtocht door dit park. "Neem van thuis dan wel even een potlood of pen mee."

De speurtocht die hoort  bij de Hanzestad-wandeling en die door het Van Stolkspark zijn gratis. "Zo kunnen deelnemers genieten van al het moois dat de poort naar Santiago de Compostella te bieden heeft. De hoofdroutes beginnen in Hasselt waar ze voortgaan op de al bestaande wegen uit Sint Jacobiparochie (het Jabikspaad) en Uithuizen (het Jacobspad Groningen-Drenthe). De wandeling die start in Hasselt om innerlijk tot rust te komen."