Geke Mateboer blij met reacties op haar boek

Cultuur

HASSELT - Het boek ?Voor ons komt de bevrijding te laat' van Geke Mateboer is in de eerste twee weken na verschijning goed ontvangen. Van de zeshonderd gedrukte exemplaren zijn er inmiddels meer dan vierhonderd verkocht.

Het boek gaat over de Joodse families Marcus, Keizer en Meijer Keijzer, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Hasselt werden gedeporteerd. ?De reacties op het boek zijn heel positief?, vertelt Mateboer. ?Niet alleen op de inhoud, maar ook op de uitvoering en vormgeving. Het is geen ?saai' tekstboek geworden, maar er staan heel veel mooie foto's in. Niet alleen van vroeger, maar ook van nu. Bijvoorbeeld van allerlei gebruiksvoorwerpen van de familie Marcus, die na de oorlog zijn teruggevonden op hun oorspronkelijke bergplaats. Die voorwerpen werden begraven in de tuin van het oude postkantoor in Hasselt.? De foto's zijn gemaakt en bewerkt door Dirk Jan de Haan uit Hasselt.

Voor de nabestaanden van de familie Bernhard en Henrietta Marcus van de Brouwersgracht (hun kleinzoon Bernard woont nog in Hasselt) is de verschijning van het boek heel belangrijk geweest, legt de schrijfster uit. ?Hun vermoorde familie heeft een gezicht gekregen en de plek in de samenleving die ze verdienen. Er is lang niet over die zwarte bladzijde gesproken en er was nauwelijks iets over beschreven. De Hasselters van nu maken kennis met die geschiedenis en ze verbazen zich vaak. Voor de kinderen en kleinkinderen van Bernard en Gerrie Marcus is dat ook een stuk erkenning en herkenning. Want reken maar dat het traumatisch is dat praktisch je hele familie is omgebracht.?

In Hasselt ging het na de Tweede Wereldoorlog precies als in alle andere steden en dorpen in Nederland: het leven ging gewoon door. Mateboer: ?Er moest worden opgebouwd, men keek liever niet om. Voor de gaten die in de samenleving waren geslagen, was nauwelijks aandacht. Laat staan voor de enkeling die aan de holocaust was ontsnapt.?

Over een vervolg op dit boek denkt Mateboer nog even niet na. ?Ik ben blij dat dit boek er is. Ik ben nog even niet toe aan een vervolg, maar het is wel zo dat er nog steeds informatie binnen komt. Ook over Zwartsluis. Daar moeten we zeker iets mee.? Het boek van Mateboer is behalve bij de boekhandels in Zwartewaterland ook te koop bij Waanders de Broeren en boekhandel Westerhof in Zwolle en op internet via Bol.com.

Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland is momenteel eveneens bezig met de geschiedenis van het Joodse leven. Er wordt een passend monument opgericht voor de Joodse Hasselters, bij de begraafplaats. Het wordt gemaakt door kunstenaar Han Ferwerda en op 14 april (de dag dat Hasselt werd bevrijd) onthuld.