TIP in Oude Stadhuis gaat 1 april weer van start

Cultuur

HASSELT - Het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Hasselt opent woensdag 1 april om 10.00 uur weer de deuren van het Oude Stadhuis aan de Markt in Hasselt om de toeristen van dienst te zijn. Ze kunnen daar tot medio september, van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, terecht voor informatie over Hasselt.

?Veel is hetzelfde gebleven?, aldus TIP. ?Wat is gewijzigd is de samenstelling van het team vrijwilligers.?

Door het vertrek van het vorige team moest het bestuur van de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) met ingang van 1 september op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die samen het nieuwe TIP-team vormen. Vanuit de SPHH zijn Patrick Sterenberg en Joost Goedhart hier nauw betrokken bij geweest. Een oproep in de krant leverde direct al een behoorlijk aantal kandidaten op.

Het team dat op 1 april van start gaat, bestaat uit Anky Kosters, Freek Leene, Henk Doosje, Karin Riezebosch, Marion Haverkate, Nelleke Roessing, Peter Nienhuis, Riet Mulder, Willy van de Vinne, Ina en Wim Zwitser. De verschillende taken zijn over de leden van het team verdeeld, waarbij Wim Zwitser als aanspreekpunt fungeert. ?Kenmerkend voor de teamleden zijn enthousiasme, betrokkenheid, gastvrijheid en liefde voor de stad Hasselt?, laat hij weten.

Volgens Zwitser blijft de primaire taak van het TIP liggen bij het ontvangen van de toeristen die Hasselt bezoeken en hen van dienst zijn bij de beantwoording van hun vragen en/of het verstrekken van informatie over Hasselt. Daarnaast gaat het TIP zich bezighouden met het verzorgen van rondleidingen door het Oude Stadhuis en het regelmatig organiseren van torenbeklimmingen. Dit gebeurt in samenwerking met de stadsbeiaardier Martien van der Knijff, die in zijn beiaardkamer kan worden gadegeslagen als hij ?zijn' carillon bespeelt.

Het plan is eenmaal per maand ?doe eens een dagje Hanzestad Hasselt' te organiseren, waarbij het mogelijk is een bezoek te brengen aan de Grote Kerk en een rondleiding bij de korenmolen De Zwaluw en bij de kalkovens te krijgen. Voor de kinderen is er een speurtocht in het Van Stolkspark en een fotospeurtocht door het centrum van de stad. Dan is de toren ook weer open. Hierbij wordt vanuit het TIP samengewerkt met De Regelaardij.

Traditiegetrouw neemt het TIP ook de organisatie van Open Monumentendag op zaterdag 12 september voor haar rekening. Het thema voor dit jaar is ?kunst en ambacht'. ?Rond dit thema valt in Hasselt een mooi programma samen te stellen?, legt Zwitser uit. ?Samenwerking is ook al gezocht met de Tourist Info's in Genemuiden en Zwartsluis. Elk van de kernen is verantwoordelijk voor haar eigen plaatselijke programma, maar daarnaast willen we zien of samenwerking ook tot een aantrekkelijker aanbod kan leiden.?

Volgens Zwitser komt er ?zeer binnenkort' informatie beschikbaar voor verenigingen om ondersteuning te krijgen van IJsseldelta Marketing bij hun publiciteit rond de door hen te organiseren activiteiten. Deze professionele ondersteuning vanuit IJsseldelta Marketing wordt gratis aangeboden, mits voldaan wordt aan twee voorwaarden: de activiteit moet gericht zijn op de bevordering van het lokale toerisme en er moet enige vorm van samenwerking zijn met de lokale ondernemers. Beide ?voorwaarden' worden ruim geïnterpreteerd.

Zwitser benadrukt dat het TIP de samenwerking zoekt. Binnen het Toeristisch Platform Zwartwaterland wordt samengewerkt met de Tourist Info's uit Genemuiden en Zwartsluis, de gemeente Zwartewaterland en IJsseldelta Marketing. Vanuit dit platform is de insteek samen te werken daar waar dit wenselijk en mogelijk is. IJsseldelta Marketing verleent hierbij belangrijke faciliteiten.

In samenwerking wordt ook het wandelen van het Jabikspaad gepromoot en van faciliteiten voorzien. Hasselt is een van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland en het eind van het Jabikspaad dat van Sint Jacobiparochie naar Hasselt loopt. Vanuit Hasselt kan je doorlopen tot Santiago de Compostella. In die zin is Hasselt ?een poort naar Europa'. Zwitser: ?Kort geleden zijn de TIP'ers zelf gestart met het lopen van deze route. Elke eerste zaterdag van de maand lopen we circa 15 kilometer van deze route. Zo kunnen we in tien etappes van Sint Jacobiparochie naar Hasselt lopen. We willen zelf weten wat de wandelaars die dit pad hebben gelopen en bij ons hun laatste stempel komen halen onderweg gezien (en meegemaakt) hebben.?

Zwitser zegt de toekomst met vertrouwen in te zien. ?Er komt steeds meer belangstelling voor ?cultuurtoerisme' en Hasselt heeft wat dat betreft door zijn vele monumenten en cultuurhistorische facetten de bezoekers veel te bieden. En daarbij willen we hen behulpzaam zijn. Ook de waterrecreant, de fietser en de wandelaar weet Hasselt steeds beter te vinden. En dat is alleen maar mooi. En mooi moet het blijven.?