TIP Hasselt middelpunt fietstocht St. Jacobsroute vanuit Sint Jacobiparochie

Cultuur

Op de fiets naar Santiago de Compostela in 2015 ?
TIP Hasselt middelpunt fietstocht St. Jacobsroute vanuit Sint Jacobiparochie

(door Freek Leene)
Hasselt - Het Pelgrims Informatiecentrum Sint Jacobiparochie organiseert een speciale driedaagse fietstocht in het Noorden van ons land. Op 24, 25 en 26 april start vanuit St. Jacobiparochie de fietstocht, gaat naar Uithuizen en vervolgens naar Hasselt. De finishplaats van 2 pelgrimsroutes.
Daar worden de wielrijders ontvangen op het Oude Stadhuis door TIP-medewerkers. Die zorgen ook voor de afstempeling van de Jabikspaad- stempelkaarten. Op de derde dag fiets je weer terug naar Sint Jacobiparochie. Zo kun je ervaring opdoen als je van plan bent deze zomer naar Santiago te pelgrimeren op de fiets. De dagafstanden van deze tocht bedragen rond 100 km.

In Nederland is de fietstocht naar Santiago populair. Een goed voorbereide fietser kan deze tocht normaal gesproken binnen vijf tot zes weken volbrengen. Voor degenen, die van plan zijn deze zomer op de fiets naar Santiago de Compostela te gaan, wordt ter voorbereiding een speciale driedaagse fietstocht georganiseerd in het Noorden van ons land. Door samenwerking van de regio's Friesland, Groningen-Drenthe, Oost, de stichting Het Jabikspaad en het Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacobiparochie van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is deze route tot stand gekomen.
In Friesland en Groningen beginnen twee Jacobswegen die beiden in Hasselt eindigen.

Deze tocht is bedoeld voor zowel aspirant-Santiagogangers als voor oud-Santiagogangers. De eersten kunnen tijdens deze tocht hun fiets, bepakking en andere materialen testen. De laatsten kunnen hun ervaringen delen met de nieuwkomers, zo mogelijk tips geven en misschien weer een beetje terugkomen in de sfeer van de Camino.
De deelnemers moeten net als op de Camino zelf hun overnachtingen en maaltijden regelen. Het toerboekje bij deze tocht bevat een overzicht van overnachtingsadressen en eetgelegenheden in de diverse start- en aankomstplaatsen.
Belangstellenden kunnen zich opgeven vóór 1 april as. via het webadres : https://www.santiago.nl/ of mailen naar driedaagsefietspelgrimage@hotmail.com . Het inschrijfgeld bedraagt ? 10,--. Verdere informatie is eveneens via bovenstaand webadres te verkrijgen.

Nieuwe Tip-team in de startblokken
In de afgelopen jaar is het de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) gelukt een nieuw TIP-team samen te stellen. Het TIP was en is een onderdeel van de SPHH. Met ingang van 1 april tot medio september zullen de vrijwilligers het toeristisch informatiepunt (TIP) in het Oude Stadhuis aan de Markt van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur de toeristen, die een bezoek aan Hasselt brengen en informatie daarover willen hebben, ontvangen en verder helpen.

Santiago de Compostela, een middeleeuwse pelgrimage, onderdeel van het cultureel Europees Erfgoed.
Naast Rome en Jerusalem behoorde Santiago de Compostela tot de belangrijkste pelgrimsplaatsen voor de middeleeuwse gelovigen. Vanaf het jaar 1000 hebben intussen miljoenen pelgrims het (vermeende) graf van de apostel Jacobus bezocht.
Ook in de 21e eeuw brengen velen te voet of per fiets een bezoek aan dit pelgrimsoord. De afgelopen jaren worden er jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers geregistreerd bij het pelgrimsbureau in Santiago.
In 1987 roept de Raad van Europa de Camino uit tot eerste culturele route van Europa. Het Spaanse deel van de pelgrimsroute staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco sinds 1993 en het Franse deel sinds 1998.