Klaas Noordstra

Geen toekomst meer voor evenementen Doake, WG van de Hulst en Full Colour

Cultuur

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - De organisatoren van Doake in Zwartsluis en het WG van de Hulstfestival en het Full Colour Festival in Hasselt zien geen toekomst meer voor hun evenementen. De oorzaak is het stopzetten van de gemeentelijke subsidie.

Allard van Lenthe van Stichting Met Man en Muis (Doake/WG van de Hulstfestival) is erg teleurgesteld over de besluitvorming van de gemeenteraad donderdagavond. Met het aannemen van de Cultuurnota (coalitiepartijen SGP, CDA en ChristenUnie gingen akkoord) worden zijn evenementen gekort met in totaal 7.500 euro. ?Ik snap dat de politiek prioriteiten moet stellen. Maar als er niets bijzonders meer in je gemeente wordt georganiseerd, komt er geen kip meer naar toe. Dan heb je niets meer te zoeken in Zwartewaterland.?

Zwartewaterland heeft een aantal goede evenementen, stelt Van Lenthe. ?Die zou je moeten omarmen. Iedereen spreekt zijn waardering uit, maar dat heeft helemaal geen waarde als je er geen financiële steun voor geeft. Ze willen op de eerste rang, maar hebben er nog geen dubbeltje voor over. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik zeg: dank u wel, het doek wordt gesloten.?

Ook organisator Jan Haverkate van het Full Colour Festival ziet ?onder het huidig gesternte' geen mogelijkheid meer zijn driejaarlijkse evenement te laten plaatsvinden. De volgende was gepland voor medio 2015. ?Ik zou niet weten hoe ik de financiën nog rond moet krijgen?, legt hij uit. ?Met het intrekken van de subsidie (jaarlijks 2.500 euro, red.) valt de financiële basis weg onder dit evenement. Als ik als bestuurder van de organiserende Stichting Duurzaam Hasselt (voorheen: In Balans) grote schulden zou maken, ben ik daar hoofdelijk aansprakelijk voor. Dat is onverantwoord. Dan moet je zelf tot de conclusie komen dat het gewoon niet meer gaat lukken.?

Zowel Haverkate als Van Lenthe geven aan dat met het stopzetten van de gemeentelijke subsidie ook die van co-financiers wegvalt. ?Die denken dan ook: waarom doet de gemeente niet mee??, legt Haverkate uit. ?Of het is een slecht evenement, of er is geen draagvlak voor in de samenleving. Terwijl iedereen zegt: wat zijn dat toch leuke evenementen.?

Toch ziet Haverkate nog een klein lichtpuntje. ?Nadat donderdag het besluit werd genomen door de raad, kwam burgemeester Bilder naar ons toe. Voordat we het bijltje er bij neer gooien, wilde hij toch nog eens praten. Van dat aanbod zullen we binnenkort gebruik maken. Maar dan moet er wel echt iets substantieels uitkomen.?