'De Zwaluw op reis' op Monumentendag

Cultuur

'Op reis' is dit jaar het landelijk thema voor Monumentendag.
Korenmolen "De Zwaluw" heeft al zo'n driehonderd jaar, vanaf zijn plaats op de kop van de Stenendijk in Hasselt, mensen zien komen en zien gaan. Ook morgen zullen zijn wieken onbereikbaar voor elkaar hun eindeloze weg op dezelfde plaats vervolgen.
Hoe anders is dat voor de bezoekers aan zijn voeten.
De allerjongsten zullen (onder begeleiding) plaats nemen in de ponykar van Meesters en zomaar de wijde wereld in trekken.
Oud-Hasselter Owen Poulssen laat je op virtuoze wijze zien hoe je de wereld kunt veroveren op één wiel. Hij beheerst deze kunst dan ook op Nederlands topniveau. Lijkt het je wel wat om op deze manier de wereld te verkennen. Kom naar De Zwaluw waar een éénwieler voor je klaar staat en probeer het zelf.
De iets oudere bezoekers voelen misschien meer voor twee wielen. Vergaap je dan aan de prachtige Harley Davidson motoren die Thijs de Roon u bij de molen toont.
Nostalgische gevoelens voor de nog iets ouderen bij het zien van een beeldschone lichtblauwe Trabant.
Aan pech onderweg is ook gedacht. Een workshop bandenplakken van rijwielhandel van Dalfsen zorgt dat je altijd mobiel blijft.
Jeugdorkest Irene verzorgt de vrolijke klanken bij vertrek.
Ook aan proviand is gedacht. De molenvrouwen bakken pannenkoeken op verzoek om van te genieten op het gezellige molenplein of om mee te nemen op reis!
Heb je nog even tijd voor vertrek; figuurzaag dan je eigen "molen De Zwaluw' en neem hem mee op reis.
In de molenwinkel vind je ambachtelijk gemalen broodmixen. Groente, fruit, kaas en andere regionale heerlijkheden zijn verkrijgbaar bij boerderijwinkel 't Rechterveld. Planten voor de wintertuin en leuke cadeautjes bij koop je bij de stand van In Balans.
Krijg je in de middag misschien last van heimwee. Luister dan naar de troostrijke klanken op viool en harp, bespeeld door de zusjes van der Kamp.
Natuurlijk ben je ook op bezoek geweest bij de molenaars. Zij vertellen je over de eeuwenoude molen en zijn geheimen en misschien ook..... het verhaal van de wieken die zo graag eens samen op reis wilden, maar elkaar maar niet te pakken konden krijgen.

Welkom bij molen "De Zwaluw"

vanaf 10 uur