Afbeelding

Kwart eeuw oude Historische Vereniging Zwartsluis viert jubileum

Cultuur

(door Bas Wilberink)
ZWARTSLUIS - De Historische Vereniging Zwartsluis bestaat 13 december precies 25 jaar. Om dat te vieren wordt een fotoboek voor leden uitgeven, getiteld ‘Zichtbaar verleden, een wandeling door Zwartsluis’. Ook houdt de club zaterdag een reünie in haar onderkomen in Museum Schoonewelle.

Het gaat goed met de Sluziger vereniging. Waar het in 1990 startte met vijftig leden, zijn dat er anno 2015 tien keer zo veel. “Voor onze jubileumreceptie hebben zich nu al driehonderd mensen aangemeld”, vertelt voorzitter Jo Appelo, sinds 2005 actief bij de vereniging. “Dat is voor mij een teken dat het echt leeft hier in Zwartsluis.”

De animo die er heden ten dage voor de Historische Vereniging lijkt te zijn, ontbrak echter in 1989. Dat was het jaar waarin een eerste poging werd gedaan een dergelijk initiatief op poten te zetten. “Toenmalig wethouder van Zwartsluis, mevrouw Vinke-Beens, gaf de aanzet”, legt Appelo uit. “In Hasselt en Genemuiden waren ook historische verenigingen, dus waarom niet in Zwartsluis? Een aantal mensen was enthousiast, maar toch liep het wegens gebrek aan belangstelling dood. Bert Kampherbeek ondernam een jaar later een tweede poging. Toen lukte het wel. De eerste vergadering was op 13 december 1990.”

Weer een jaar later was het ledenaantal verdubbeld tot honderd. “Ze waren heel actief”, legt Appelo uit. “Ook kwam er in die periode een nieuw orgaan, de Sluziger Kroniek, dat nu nog steeds drie keer per jaar wordt uitgegeven. Tot die tijd was dat het blad de Skutting. Dat vinden oud-Sluzigers ook prachtig. We hebben zo’n tweehonderd buitenleden, waarvan vier in het buitenland wonen. Die lezen dat blad met plezier.”

Een lange tijd is de Historische Vereniging op zoek geweest naar een eigen ruimte. “Ik denk dat sinds ik er bij zit, er wel tien mogelijke locaties voorbij zijn gekomen”, vertelt de voorzitter. “Maar steeds waren ze niet geschikt of te duur. Toen Stoffel Voerman overleed, kregen wij zijn enorme collectie foto’s van Zwartsluis. Die kwamen in het bezit van de gemeente, met de wens dat wij deze zouden beheren. We hadden toen een heel kleine ruimte, het hele archief stond vol met de vele dozen. Dat was voor ons reden om naar een grotere ruimte te zoeken waar we ook konden exposeren.”

Dat werd in 2006 Museum Schoonewelle. Ook toen het museum naar de Sluuspoort verhuisde, ging de Historische Vereniging mee. “Alle foto’s zijn daar nu te vinden”, aldus Appelo. “Iedereen mag er komen kijken om deze in te zien. Hoewel we af en toe ook merken dat er wel eens wat foto’s zijn verdwenen.”

Na verschillende exposities -onder andere over centsprenten, 200 jaar Koninkrijk en oude poesiealbums- loopt momenteel tot begin december de tentoonstelling over luchtfoto’s van Zwartsluis door de jaren heen. Daarnaast is ook het archiveren van al het oude materiaal dat binnenkomt een belangrijk taak van de vereniging. Twee keer per jaar houdt zij een inbrengochtend. “We hebben een heel actieve archivaris”, legt Appelo uit. “Alle foto’s en documenten zijn ook gedigitaliseerd.”

Dat is volgens Appelo belangrijk om de geschiedenis van Zwartsluis te behouden. “Wat gebeurt er anders met alles over de geschiedenis van dit dorp? Wij vinden dat dit bewaard moet blijven.” En dat lukt goed, gezien de interesse die er is voor de Historische Vereniging. “We timmeren goed aan de weg, we doen ons best om mensen mee te laten denken en te enthousiasmeren. Wat wel opvalt, is dat vooral ouderen geïnteresseerd zijn. We proberen de jeugd wel te activeren, maar dat is moeilijk. Mensen van veertig, hebben het weer veel te druk met hun baan en andere activiteiten. Maar iedereen wordt ouder. Dus misschien dat die mensen in de toekomst wellicht wél geïnteresseerd zijn.”