Zwartsluis vandaag in historische sferen tijdens Winterfair

Cultuur

ZWARTSLUIS - De Winterfair in Zwartsluis beleeft vandaag (zaterdag) zijn tweede dag. Om 13.00 uur is de traditionele opening, vóór of in de Hervormde Kerk in de Kerkstraat, met een kort concert van klein vrouwenkoor Lamuze, waarna bezoekers zich kunnen onderdompelen in de sfeer die Winterfair biedt.

"Vuurpotten, verlichte kerstbomen, muziek, zang en dans op straat en op diverse locaties. Wandel door Zwartsluis en proef de sfeer van weleer. Hele straten zijn weer omgetoverd naar de tijd van toen, historische kledij, de straat als decor, het leven van vroeger", aldus de organisatie. "Loop eens over de onlangs in nieuwe glorie herstelde eilanden, breng een bezoek aan het sfeervolle Botterhuus, vaar erheen vanaf de Handelskade met het gratis pontje Sluuspoort. Stap in één van de drie paardentrams, bijvoorbeeld ook naar zorgboerderij Lenteheuvel in De Velde (waar vanaf 11.00 uur al een eigen kerstmarkt gaande is). Breng een bezoek aan de galerieën, verwijl in het Frans Kwartier, luister en kijk naar (muziek)programma’s in de kerken en Sluuspoort/ Museum Schoonewelle."

Maak kennis met de vrijgevige Kerstman en bewonder de verlichte schepen van de Bruine Vloot. De honger en dorst kunnen op veel plaatsen worden gestild en lijf en leden kunnen worden opgewarmd in de vele binnenlocaties. Als afsluiting, aangekondigd door Midwinterhoornblazers, aangelokt door gezang vanaf de Handelskade, doemt omstreeks 17.45 uur, vanuit het donker het pontje Sluuspoort op, in het water voorafgegaan door een twintigtal zwemmers met fakkels. Koning Winter met hofhouding op het voordek nadert de Handelskade om Zwartsluis aan zijn ijzige regime te onderwerpen, waar hij wordt welkom geheten door wethouder Visserman.

Ondertussen heeft zich ook een tiental kerstverlichte trucks van chauffeursvereniging De Lichtmis verzameld in de omgeving van de Stationsweg. Op hun jaarlijkse rondrit naar Nieuwleusen hebben zij aangeboden ook een korte stop in Zwartsluis te maken. Omstreeks 18.30 uur zullen zij hun tocht weer vervolgen.

Na het vertrek van Koning Winter wordt al weer warmgelopen voor de afterparty in de tent aan de Handelskade voor een groots apres-skifeest vanaf 21.00 uur, met een verrassende DJ, georganiseerd door Horeca Zwartsluis en de Oranjevereniging. Leden van de Oranjevereniging hebben gratis toegang, van niet-leden wordt een kleine bijdrage verwacht. In verband met dit feest is het grootste deel van de horecavestigingen in Zwartsluis vanaf 22.00 uur gesloten.

Vrijdagavond presenteerde Horeca Zwartsluis zich in samenwerking met de Oranjevereniging in een tent aan de Handelskade met een Sluziger Proeverij. Veel van wat Zwartsluis te bieden heeft op culinair gebied kwam voorbij, zoals pompoensoepjes, zwijnshaasjes, speciale biertjes, winterkoffie, dit alles onder muzikale begeleiding door de band Alice Springs.

Verdere informatie is na te lezen op: www.schoonewelle.nl.