Taalpunt dringend op zoek naar taalcoaches

Cultuur

ZWARTEWATERLAND - Taalpunt Zwartewaterland komt in Hasselt, Genemuiden en met name Zwartsluis vrijwilligers/taalcoaches tekort. Het is daarom op zoek naar extra vrijwilligers.

Een paar jaar geleden is in veertien bibliotheken van regio IJssel-Vechtstreek een Taalpunt opgericht. Het pilotproject blijkt in een toenemende behoefte te voorzien en wordt momenteel uitgerold over heel Nederland. Ook in gemeente Zwartewaterland draait het Taalpunt uitstekend. In de afgelopen jaren hebben zich al meer dan 48 cursisten aangemeld en 31 vrijwilligers. Hier zijn tientallen succesvolle matches uit voort gekomen.

Hoewel het project aanvankelijk bedoeld was om laaggeletterde autochtone taalvragers beter te leren lezen en schrijven, is de vraag van allochtone inwoners om taalles te krijgen stukken groter. "Net als in de rest van Nederland melden zich wekelijks nieuwe taalvragers bij het Taalpunt, die graag door een taalcoach willen worden begeleid. Vaak voorafgaand, tijdens of na de inburgeringscursus. Het kunnen communiceren in de Nederlandse taal is voor iedereen erg belangrijk. Het leren begrijpen van gesprekken en teksten, het spreken, lezen en schrijven in de Nederlandse taal kost tijd en inspanning. Goede (individuele) begeleiding gedurende één á twee uur per week is hierbij belangrijk."

Momenteel groeit het aantal taalvragers zo hard dat het Taalpunt Zwartewaterland in Hasselt, Genemuiden en met name Zwartsluis vrijwilligers/taalcoaches tekort komt. Daarom wordt er weer een basistraining voor nieuwe taalvrijwilligers georganiseerd in de bibliotheek van Hasselt. Tijdens deze gratis cursus krijgt men door middel van een powerpointprogramma, filmpjes en een informatiemap zoveel mogelijk handvatten aangereikt om taalvragers te begeleiden. Na de basistraining kan men meteen aan de slag, zo mogelijk in eigen woonplaats.

"Wellicht zijn er veel personen van achttien jaar en ouder die nog geen contact hebben opgenomen met het Taalpunt, maar wel uitermate geschikt zijn om als taalcoach aan de slag te gaan", aldus het Taalpunt. "Mensen met een onderwijsbevoegdheid op zak maar zonder werk, zijn bij het Taalpunt hartelijk welkom. Ouderen met onderwijservaring natuurlijk ook. Maar na een gratis training van de taalpuntdocent (12 uur in totaal) is iedere volwassene met minimaal een MBO-diploma, communicatieve eigenschappen, geduld en een dosis enthousiasme prima in staat om een deelnemer of een klein groepje deelnemers te begeleiden in zijn/haar buurt. Dag en tijd wordt in overleg vastgesteld. Je hebt te maken met heel gemotiveerde deelnemers, prima lesmateriaal en kunt rekenen op ondersteuning van de taalpuntdocent."

Belangstellenden kunnen voor meer informatie bij Elly Potgieter terecht in één van de bibliotheken: op 7 maart in Genemuiden (13.30 tot 14.15 uur); op 7 maart in Zwartsluis (14.45 tot 15.30 uur en op 10 maart in Hasselt (16.30 tot 18.00 uur). Tijdens de informatiemiddag in de bibliotheek van Hasselt wordt één en ander verduidelijkt door onder meer een taalambassadeur, A. Kleijer van ABC Overijssel en een ervaren taalcoach. De basistraining taalvrijwilligers wordt in de bibliotheek van Hasselt gegeven op vier woensdagen, te weten 23 maart, 30 maart, 6 april en 13 april van 14.00 tot 17.00 uur. Opgeven is mogelijk tot 15 maart. Deelnemers die vier bijeenkomsten aanwezig zijn, ontvangen het certificaat taalvrijwilliger, dat landelijk geldig is.

Wie verhinderd is op 7 én 10 maart, maar zich wel wil opgeven voor de training kan contact opnemen met Elly Potgieter, taalpuntdocent van Zwartewaterland, 06-29232140, ellypotgieter@live.nl.