eigen foto LaMuze

Sluisiger vrouwenkoor LaMuze betovert met jubileumconcert

Cultuur

Gevarieerde muziekavond met intermezzo's op piano, blokfluit en slagwerk
Sluisiger vrouwenkoor LaMuze betovert met jubileumconcert

Klein vrouwenkoor LaMuze uit Zwartsluis bestaat vijf jaar en dat moet gevierd worden. Vrijdagavond trakteren de elf zangeressen haar publiek daarom op een betoverend mooi jubileumconcert in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan de Zomerdijk. De zussen Jannine Potkamp en Hanneke van den Belt geven op piano en blokfluit twee meditatieve muzikale intermezzo's. De jonge trommelaars van Energy XL daarentegen laten het kerkgebouw op haar grondvesten trillen.

Het waren Coby van den Berg en Elly de Jonge die op 22 september 2011 hun wens in vervulling zagen gaan. Op die datum vond de eerste repetitie onder leiding van dirigente Angelica Braam uit Steenwijk plaats. Het koor van aanvankelijk acht leden, groeit uit tot het huidige elftal. Het repertoire van het koor is voornamelijk klassiek met enkele uitstapjes naar popmuziek en geestelijke nummers. Vrijdagavond geeft LaMuze een mooi overzicht van de liederen die ze de afgelopen vijf jaar heeft ingestudeerd.

Loepzuiver
Elly de Jonge neemt voor de pauze de rol van lady speaker op zich. Het eerste nummer wat ze aankondigt is Calm is the Sea van John Guard. Later volgen nog twaalf Engelstalige liederen. Tussendoor zingt het koor bovendien twee Franse liederen: O Nuit en Belle qui tiens ma vie. Koorlid Ineke Medendorp verontschuldigt zich dat het koor het geplande Latijnse Ubi Caritas niet zal zingen. 'Dat staat nog in de steigers en is nog niet helemaal af’. Het vrouwenkoor gaat immers voor kwaliteit. Dat blijkt vooral uit het loepzuiver gezongen You are the New Day. Het is muisstil in de kerk, de toeschouwers luisteren als betoverd naar het vierstemmige lied. Zij kunnen ook nog genieten van een korte natuurfilm, terwijl het koor het maar liefst zevenstemmige Nothern Lights van Ola Gjeilo zingt.

De zussen Jannine Potkamp en Hanneke van de Belt verzorgen tussen de optredens van LaMuze door twee blokjes met piano- en fluitmuziek. Zij wisselen klassiek, zoals Badinerie en Nella Fantasia af met het poplied My heart will go on uit de film Titanic. Hanneke laat daarbij haar veelzijdigheid zien door telkens een ander type blokfluit te bespelen.

Spektakel
De slagwerkgroep Energy XL zorgt voor een geweldig spektabel. Met veel enthousiasme en fanatisme produceren de jonge trommelaars enorm veel decibellen. Onder leiding van instructeur Albert Dijkstra traden zij twee keer op. Vooral met Stick Tricks maken ze indruk. De trommelaars gebruiken daarbij de betonnen kerkvloer als instrument. En terwijl LaMuze Rhythm of Life zingt, verzorgt Energy XL de begeleiding. Het publiek reageert met een staande ovatie, zodat een toegift niet kan uitblijven.